zwerfvuil en sluikstort

Sluikstort is het illegaal dumpen van afval (huisvuil, grof vuil, meubilair, ...) in de omgeving.

Zwerfvuil is afval dat op de openbare weg gecreëerd is en vervolgens op straat is achtergelaten, zoals bijvoorbeeld sigarettenpeuken, verpakkingen en enzovoort.

Sluikstort en zwerfvuil zijn niet alleen een doorn in het oog van veel mensen, ze kunnen ernstige gevolgen kan hebben voor de omgeving. Het zorgt niet alleen voor een devaluering van de buurt, maar tast ook het milieu aan doordat:

  • schadelijke stoffen in de bodem terechtkomen.
  • de waterkwaliteit in het gedrang komt.
  • veranderingen in het bodemtype optreden, waardoor planten niet kunnen groeien en dieren niet meer in staat zijn om in hun natuurlijke omgeving te leven.
  • de biodiversiteit vermindert.
  • vogels en dieren verstrikt raken in het afval.
  • er gezondheidsrisico's ontstaan, zoals de verspreiding van ziektekiemen en allergieën.
  • dieren, zoals koeien, ziek worden na het eten van fijne restjes plastiekafval, wat ook mee in onze voedselketen terecht kan komen.
  • het opruimen de samenleving veel tijd en geld kost.

Om de openbare ruimte schoon te houden, mogen we gelukkig rekenen op onze bermmeesters. We organiseren daarnaast ook elk jaar een zwerfvuilactie. Hierbij trommelen we zoveel mogelijk vrijwilligers op om in één weekend zoveel mogelijk straten en bermen proper te maken.

meedoen?

Als je je wil inschrijven om deel te nemen aan deze actie vul je het webformulier 'inschrijven zwerfvuilactie' in (zie rode knop hieronder). Je kan het materiaal voor het aantal ingeschreven personen ophalen bij de afdeling infrastructuur (Achterstraat 18) tijdens de openingsuren.

Ten laatste zondagavond laat je de locatie van het aantal gevulde vuilzakken weten aan de dienst onderhoud (zie gegevens in contactblok). Onze diensten komen deze dan ophalen.

We vragen je om oplettend te zijn en sluikstort steeds te melden via ons meldingsformulier (zie rode knop hieronder). We brengen dan (anoniem) de politie op de hoogte en de inhoud van de sluikstort wordt doorzocht om de dader te identificeren. Vervolgens krijgt de dader een GAS-boete die kan oplopen tot € 350. We zorgen er ook voor dat het sluikstort geruimd wordt.