sociaal wonen

Heb je een beperkt budget, dan kan je bij verschillende organisaties terecht om jouw woonkosten te beperken.

Er zijn sociale tarieven voor:

 • het huren van een huis of appartement.
 • het kopen van een huis, appartement of grond.
 • het lenen voor de aankoop van een huis, appartement of grond (de Vlaamse woonlening).
 • het lenen voor de verbouwing van je huis of appartement (Mijn VerbouwLening).

Heb je een beperkt inkomen? Dan is een woning huren of kopen extra moeilijk. Je kan dan terecht bij een sociale woonmaatschappij die de huurprijs of aankoopprijs van een woning aanpast aan jouw inkomen. Er zijn steeds voorwaarden verbonden aan het sociaal huren of kopen van een woning. Vraag deze voorwaarden na bij de sociale woonmaatschappij of bij het EnergieK woonloket van IGEAN (gegevens in contactblok). Hou er rekening mee dat er steeds gewerkt wordt met een inschrijvingsregister (wachtlijst).

De Voorkempen 

In onze gemeente is woonmaatschappij De Voorkempen Helpt Elkander actief (of kortweg 'De Voorkempen').

De sociale huisvestingsmaatschappij:

 • koopt gronden en panden aan om sociale woonprojecten te realiseren.
 • bouwt en renoveert sociale woningen.
 • verkoopt sociale woningen en gronden.
 • verhuurt sociale woningen en appartementen.

zitdag op afspraak

Elke maand komt de maatschappelijk werker van de sociale woonmaatschappij langs in het administratief centrum om al jouw vragen te beantwoorden.

Concreet kan je een afspraak maken als:

 • je huurder bent van een sociale woning en vragen hebt.
 • je een kandidaat-huurder bent en vragen hebt over het huren van een sociale woning. (Er kan niet worden meegedeeld op welke plaats je op de wachtlijst staat.)
 • je jezelf wil laten inschrijven op een wachtlijst voor een sociale woning. Dit kan trouwens ook bij het EnergieK woonloket.

Raadpleeg hier de kalender en maak meteen zelf een afspraak of bel naar het onthaal op het nummer 03 2980 0 00.

contact

Je kan bij sociale woonmaatschappij De Voorkempen een woning huren tegen een aangepaste huurprijs die gekoppeld is aan jouw inkomen. De woningen worden verhuurd met een langlopend huurcontract.

Bij sociaal huren wordt er altijd gewerkt met een inschrijvingsregister, dus een wachtlijst. Neem hiervoor contact op met De Voorkempen (contactgevens eerder op deze pagina bij 'wat') of met het EnergieK woonloket (gegevens in contactblok). 

Als het kopen van een woning op de private markt financieel te moeilijk is voor jou, kan je een sociale grond of sociale woning aankopen. De aankoopprijs is dan gekoppeld aan jouw inkomen.

Niet enkel De Voorkempen, maar ook intercommunale IGEAN heeft regelmatig sociale woningen of gronden te koop.

Er zijn voorwaarden verbonden aan sociaal kopen en er wordt altijd gewerkt met een inschrijvingsregister, dus een wachtlijst. Voor meer informatie neem je contact op met De Voorkempen (contactgevens eerder op deze pagina bij 'wat') of met het EnergieK woonloket (gegevens in contactblok). 

Als er binnen onze gemeente sociale koopwoningen of -gronden worden aangeboden, communiceren we dit via ons ZOERSELmagazine, deze website, digitale nieuwsbrief en sociale media. Kijk zeker ook op deze websites voor alle sociale woningen en gronden in Zoersel en de omliggende gemeenten:

het Vlaams Woningfonds

De Vlaamse woonlening is een voordelig woonkrediet voor wie een bescheiden inkomen heeft en toch een eigen woning wil kopen. Voor de voorwaarden en meer informatie kan je hiervoor terecht bij het Vlaams Woningfonds.

Je kan bij het Vlaams Woningfonds ook terecht voor een renteloze huurwaarborglening en het verzekerd gewaarborgd inkomen.

contact

het Energiehuis van IGEAN

Om je woning energiezuinig te maken, helpt het Energiehuis voor met Mijn VerbouwLening. De lening dient voor renovaties die je woningkwaliteit of de energieprestaties van jouw woning verbeteren.

contact