waardevol erfgoed

In Zoersel zijn er een 70-tal gebouwen die waardevol en typisch zijn, maar niet officieel beschermd. Deze gebouwen behoren tot het 'Erfgoed Zoersel' en zijn opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed (een overzicht van waardevol erfgoed in Vlaanderen).

Om deze gebouwen herkenbaarder te maken, kregen een 50-tal gebouwen een speciaal herkenningsteken (zie afbeelding). Dit herkenningsteken lijkt op het embleem voor de officieel beschermde gebouwen, maar het heeft een rode kleur (in plaats van een blauwe) en draagt bovendien het opschrift ‘Erfgoed Zoersel’.

langs Zoersels erfgoed

Om de Zoerselse waardevolle gebouwen meer in de kijker te zetten, lanceerde onze werkgroep ‘Erfgoed en Patrimonium’ het project 'langs Zoersels erfgoed'. Dit is een fietsroute die u zowel leidt langs de officieel beschermde gebouwen en sites (blauw logo), als de gebouwen die tot het 'Erfgoed Zoersel' behoren (rood logo). De aangeduide suggestieroute (26 km), die u bij voorkeur per fiets volgt, leidt u langsheen alle locaties. 

Zoerselse kapelletjes

Daarnaast is er een fietsroute die u kennis laat maken met het religieuze erfgoed van Zoersel: 'Zoerselse kapelletjes'. Deze route (ongeveer 30 kilometer) leidt u langs verschillende grote en kleine veldkapelletjes in Zoersel. Per deelgemeente is er een suggestieroute, die u bij voorkeur per fiets volgt.