processierupsen verdelgen

Op eikenbomen kunnen eikenprocessierupsen voorkomen. Zij hebben irriterende brandharen, die voornamelijk jeuk en irritatie op de huid en ogen veroorzaken. Je vermijdt best elk contact met de rupsen en de nesten. 

De rupsen komen vooral voor in de maanden mei, juni en juli.

Je kan jouw tuin of berm aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen -en vliegen zijn de rupsen een heerlijke maaltijd.

  • Sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsennesten. Je kan deze vliegen en wespen aantrekken met een natuurlijke berm of gazon waar inheemse bloemen groeien en bloeien. Lees meer hierover op de pagina van #ByeByeGazon.
  • De koolmees is een grote liefhebber van de rupsen. Hang een nestkast vlak naast, of in de aangetaste boom. Het best is om een nestkastje tussen september en oktober te hangen. In januari en februari zoeken de mezen een nestplaats. Voor de winter zoeken ze al een geschikte slaapplaats, wat meestal hun nestplaats wordt.

We zetten in op natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen. Dit spitst zich vooral toe op het voorkomen van het probleem. Zie hoofdstuk 'wat kan je zelf doen' om de rupsen als particulier natuurlijk te bestrijden.

Je kan als particulier geen verdelging meer bij ons aanvragen. Ja kan hiervoor wel terecht bij externe firma's om de processierupsen te bestrijden. Je vindt hier een lijst met contactgegevens van externe firma's (bron Provincie Antwerpen).

Zie je eikenprocessierupsen op openbaar domein? Meld deze dan bij voorkeur via het webformulier (onderstaande rode knop). Je kan ook contact opnemen met onze dienst milieu (gegevens in het contactblok).

De gemeente neemt het verdelgen van eikenprocessierupsen op openbaar domein op zich.

Het verdelgen van eikenprocessierupsen op privé-domein is voor de rekening van de eigenaar van het perceel.

meld processierupsen