Europees project Solarise

Met de bouw van de nieuwe dorpszaal en de renovatie van de huidige pastorij, stappen we in het Europese subsidieprogramma Solarise van Interreg 2 Zeeën.

Solarise is een samenwerkingsprogramma tussen verschillende Europese gemeenten en onderzoekscentra. Dit programma wil met verschillende projectpartners innovatieve zonne-energieoplossingen testen en demonstreren op onder meer historische openbare gebouwen, zoals onze oude pastorij. Zo komen er op het dak thermische zonneleien, gekoppeld aan een warmtepomp met ijsbuffersysteem.

Voor dit project ontvangen we Europese (60 %) en provinciale (16 %) subsidies om te investeren in innovatieve technieken. Het project kadert bovendien in het Burgemeesterconvenant van 27 september 2016, waarmee het gemeentebestuur de belofte is aangegaan om tegen 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 40 %. 

Deze internationale samenwerking gaat verder dan alleen de energieoplossingen voor onze nieuwe dorpszaal. Zo bestudeert Solarise ook andere zonne-energietechnologieën en ontwikkelt ze hierover een gids waar onze gemeente toe bijdraagt. De intensieve samenwerking ondersteunt ook inhoudelijk ons gemeentelijk klimaatplan (wat nog verder in de maak is) en zal bepaalde details hieruit verder uitwerken met nadruk op zonne-energie.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van Interreg en de projectwebsite van Solarise.

Solarise loopt van 1 januari 2018 tot en met 30 juni 2021.