parkeerverbod aanvragen

Wilt u, als particulier of als bedrijf, een aantal bestaande parkeerplaatsen te gebruiken omdat u:

 • verhuist
 • werken uitvoert aan uw woning of handelspand
 • voor langere periode dient te laden en lossen
 • ...

Dan kunt u een vergunning aanvragen voor een tijdelijk parkeerverbod.

U kunt een tijdelijk parkeerverbod aanvragen op plaatsen waar parkeren is toegestaan. In principe wordt een tijdelijk parkeerverbod voor één of twee dagen gegeven. Afwijkingen op deze regel kunnen worden toegestaan.

U vraagt het tijdelijke parkeerverbod minstens vier werkdagen op voorhand aan via het platform Eaglebe (via onderstaande rode knop).

Hiervoor maakt u eenmalige een (gratis) account aan. Op deze manier hoeft u maar één keer uw gegevens in het geven en kan u uw aanvragen op de voet opvolgen. U ontvangt een bevestigingsmail als uw aanvraag werd geregistreerd. De goedgekeurde vergunning wordt u eveneens via e-mail toegestuurd.

Wilt u een aanvraag doen zonder een account aan te maken? Klik dan hier.

parkeerverbodsborden

Bij uw aanvraag kunt u aangeven of u parkeerverbodsborden bij onze afdeling infrastructuur (Achterstraat 18) wilt ontlenen. Deze kunt u twee dagen voor de uitleenperiode afhalen en bezorgt u daar nadien zo snel mogelijk terug. Tijdens de periode van gebruik van de borden bent u volledig verantwoordelijk voor de ontleende voorwerpen.

 • U plaatst de parkeerverbodsborden 24 uur op voorhand. 

 • Het is niet verplicht maar wel raadzaam enkele foto's te nemen van de geplaatste borden en geparkeerde voertuigen.

 • U geeft de nummerplaten van de geparkeerde voertuigen via dit webformulier of via het QR-formulier door aan de diensten van de lokale politie Voorkempen.
  Als er geen geparkeerde voertuigen zijn, geeft u dit eveneens zo aan in het formulier.

Enkel bij tijdige ontvangst van deze informatie beschikken politiediensten over bewijsgrond om voertuigen bij overtredingen te beboeten of takelen.  

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u van ons een toelating waarin bovenstaande info over de te volgen stappen nogmaals wordt herhaald. 

Gezien de beperkte duur is een tijdelijk parkeerverbod meestal gratis.
Geldt het parkeerverbod 12 dagen of langer, dan betaalt u vanaf de twaalfde dag een retributie. Die wordt als volgt berekend, met een minimumbelasting van € 60:

 • € 11 per dag, vanaf de twaalfde dag.
  Stel: het verbod geldt veertien dagen, dan betaalt u € 60. 
  Stel: het verbod geldt zeventien dagen, dan betaalt u € 11 x 6 (te beginnen tellen vanaf dag twaalf) = € 66. 

Het ontlenen van parkeerverbodsborden is gratis. Bij verlies, schade of laattijdig terugbrengen van de borden worden de kosten verhaald op de aanvrager.