project Zorgzame buurten krijgt € 100.000 Vlaamse subsidies

Vorig jaar tekenden we in op de projectoproep ‘Zorgzame buurten’ van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke. Vorige week maakte de minister bekend dat 114 van de 152 projectaanvragen weerhouden werden, waaronder ons eigen project. Meer nog; het kreeg een zeer hoge score van maar liefst 86,7/100! Dat betekent dat we gedurende twee jaar een subsidie van € 50.000 per jaar ontvangen om het project te realiseren.

buurtnetwerk uitbouwen en versterken

De bedoeling van het project is de samenhorigheid in de buurten doen toenemen en versterken. Zo zullen we er mee voor proberen te zorgen dat ‘informele zorgers’ (bijvoorbeeld burenhulp, mantelzorg, vrijwilligers), verenigingen en buurtbewoners samen een netwerk kunnen opbouwen zodat mensen met een zorgnood volwaardig deel kunnen blijven uitmaken van de buurt. Daarnaast moeten de informele zorgers een zorgbehoevende ook de juiste weg kunnen wijzen naar professionele hulp (bijvoorbeeld huisartsen, thuisverpleegkundigen, thuishulp, kinesisten).

buurtcoach als sleutelfiguur

Starten doen we in (de ruime omgeving van) Zoerseldorp. Dit doen we omdat er in deze leefgemeenschap (o.a. door de aanwezige organisaties in het dorp, red.) al heel wat projecten op het vlak van buurtwerking en inclusie op poten werden gezet. Daarnaast namen we zelf ook enkele initiatieven, zoals de lancering van het platform ‘denkmee.zoersel’ (om inwoners te laten participeren aan ontwikkelingen in hun buurt, red.), de installatie van een burgerpanel, de invoering van wijkbudgetten, de opstart van het online buurtnetwerk Hoplr … die heel wat kansen bieden om Zoerselse buurten zorgzamer te maken. 

Dankzij de subsidies kunnen er nu extra stappen gezet worden. We willen bijvoorbeeld op zoek gaan naar hoe het publiek domein meer ontmoetingsgericht kan worden ingericht, hoe we meer mogelijkheden tot ontmoeting kunnen creëren en hoe we de buurt kunnen stimuleren om meer buurtactiviteiten te organiseren. En als kers op de taart kunnen we een buurtcoach aanstellen, die de sleutelfiguur moet worden om mensen en organisaties bij elkaar te brengen.

één geïntegreerd geheel

De uitdaging zal zijn om van dit alles, mét betrokkenheid van alle actoren zoals inwoners, verenigingen, scholen, voorzieningen …  één geïntegreerd geheel op maat van de buurt te maken. Om die reden betrekken we ook meteen organisaties als wzc de Buurt en Monnikenheide-spectrum, die al jarenlang projecten uitwerken rond buurtwerking en inclusie. Ook enkele organisaties zoals Samana, Tilia, de Gezinsbond, Femma Zoersel, SHM De Voorkempen, de seniorenraad en de twee basisscholen in Zoerseldorp engageerden zich om deel uit te maken van de ‘zorgzame buurt’. Met de kennis die we via het project en de ongetwijfeld waardevolle inbreng van de bewoners opdoen, willen we zo snel als mogelijk aan de slag gaan in de andere buurten van Zoersel.