internationaal paspoort (reispas)

Een internationaal paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het internationaal paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Zorg dat u tijdig uw paspoort aanvraagt of vernieuwt. Het paspoort is:

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

De pasfoto die u meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is.

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

Wij aanvaarden enkel foto's zonder bril.

U moet voor de aanvraag steeds langskomen in het administratief centrum. Maak hiervoor op voorhand een afspraak bij de dienst burgerzaken.

gewone procedure 
Bent u een Belg en woont u in Zoersel, dan vraagt u uw internationaal paspoort aan bij onze dienst bevolking. Uw paspoort wordt zeven dagen na de aanvraag bij ons geleverd. Vraag uw paspoort dus zeker op tijd aan. 

spoedprocedure
Als wij uw aanvraag voor 15 uur doorsturen, wordt uw paspoort de volgende werkdag bij ons geleverd. Deze spoedprocedure is wel duurder.

superdringende procedure
U kunt tot 15.30 uur bij ons een paspoort aanvragen om het vervolgens 4,5 uur later op te halen in Brussel (Warandeberg 1-4). U kunt de aanvraag ook rechtstreeks in Brussel doen en uw paspoort daar 4,5 uur later ophalen. Deze procedure is duurder dan de gewone en de spoedprocedure. 

U vindt hier meer informatie over de verschillende procedures.

Belgen in het buitenland

Bent u een Belg en verblijft u in het buitenland, dan vraagt u uw paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat in het land waar u verblijft. Bent u op doorreis of op vakantie in België, dan kunt u in België uw paspoort aanvragen bij het gemeentebestuur van:

  • uw laatste officiële woonplaats in België;
  • uw geboorteplaats in België (als u nooit in België hebt gewoond);
  • een Belgische gemeente naar keuze (als u nooit in België hebt gewoond of niet in België bent geboren).

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

  • uw identiteitskaart
  • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen
  • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Als u al een paspoort had, dan neemt u ook het oude paspoort mee. Was uw paspoort verloren of gestolen, dan brengt u het attest van verlies (te verkrijgen bij de gemeente) of het attest van diefstal mee (te verkrijgen bij de politie).

De prijs voor een internationaal paspoort (reispas):

 

gewone
(7 dagen)

spoed
(1 werkdag)
superdringende
(4,5 uur)
meerderjarig € 70 € 253

aanvraag gemeente: € 313
aanvraag Brussel:       € 350

minderjarig € 40 € 223 aanvraag gemeente: € 283
aanvraag Brussel:       € 320

Bent u uw Belgische identiteitskaart of paspoort verloren of werd deze gestolen? Blokkeer uw kaart dan onmiddellijk door gratis te bellen naar DOCSTOP via het nummer 00800 2123 2123. Zo voorkomt u het risico op frauduleus gebruik van uw document en de eventuele financiële gevolgen.

DOCSTOP is een helpdesk die het voor iedere houder van een Belgisch identiteitsdocument mogelijk maakt om, waar ook ter wereld, 24u/24u en 7 dagen per week, het verlies of de diefstal van zijn identiteits- of reisdocumenten te melden. 

Klik hier voor meer informatie over DOCSTOP en wat u moet doen in geval van diefstal of verlies van uw kaart.