parkeerverbod aanvragen

Wil je, als particulier of als bedrijf, een aantal bestaande parkeerplaatsen te gebruiken omdat je:

 • verhuist;
 • werken uitvoert aan uw woning of handelspand;
 • voor langere periode moet laden en lossen;
 • ...

Dan kan je een vergunning aanvragen voor een tijdelijk parkeerverbod.

Je kan een tijdelijk parkeerverbod aanvragen op plaatsen waar parkeren is toegestaan. In principe wordt een tijdelijk parkeerverbod voor één of twee dagen gegeven, maar je kan afwijkingen op deze regel aanvragen.

Je vraagt het tijdelijke parkeerverbod minstens vier werkdagen op voorhand aan via het platform Eaglebe (onderstaande rode knop).

Hiervoor maak je eenmalige een (gratis) account aan. Op deze manier hoef je maar één keer jouw gegevens in te geven en kan je jouw aanvragen op de voet opvolgen. Je ontvangt een bevestigingsmail als je aanvraag werd geregistreerd. De goedgekeurde vergunning wordt je ook via e-mail toegestuurd.

Wil je een aanvraag doen zonder een account aan te maken? Klik dan hier.

parkeerverbodsborden

Bij je aanvraag kan je aangeven of je parkeerverbodsborden bij onze afdeling infrastructuur (Achterstraat 18) wil ontlenen. Deze kan je twee dagen voor de uitleenperiode afhalen en bezorg je daar nadien zo snel mogelijk terug. Tijdens de periode van gebruik van de borden ben je volledig verantwoordelijk voor de ontleende voorwerpen.

 • Je plaatst de parkeerverbodsborden 24 uur op voorhand. 

 • Het is niet verplicht, maar wel aan te raden, enkele foto's te nemen van de geplaatste borden en geparkeerde voertuigen.

 • Je geeft de nummerplaten van de geparkeerde voertuigen door via dit webformulier of via het QR-formulier aan de diensten van de lokale politie Voorkempen.
  Als er geen geparkeerde voertuigen zijn, geef je dit ook zo aan in het formulier.

Alleen als je deze informatie op tijd doorgeeft, kan de politie met de juiste bewijsgrond voertuigen bij overtredingen beboeten of takelen.  

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je van ons een toelating.

Gezien de beperkte duur is een tijdelijk parkeerverbod meestal gratis.
Geldt het parkeerverbod twaalf dagen of langer, dan betaal je vanaf de twaalfde dag een retributie. Die wordt als volgt berekend, met een minimumbelasting van € 60:

 • € 11 per dag, vanaf de twaalfde dag.
  Bijvoorbeeld: het verbod geldt veertien dagen, dan betaal je € 60. 
  Bijvoorbeeld: het verbod geldt zeventien dagen, dan betaal je € 11 x 6 (te beginnen tellen vanaf dag twaalf) = € 66. 

Het ontlenen van parkeerverbodsborden is gratis. Bij verlies, schade of laattijdig terugbrengen van de borden worden de kosten verhaald op de aanvrager.