#ByeByeGazon
Accordions
Met 26 andere steden en gemeenten uit heel Vlaanderen zetten we onze schouders onder #ByeByeGazon. Dit project wil het klimaat en het milieu vooruit te helpen en roept op om het gras (en de bloemen, bomen en struiken) minder te maaien of snoeien. Hiervoor ondertekenen we samen het bijencharter.
hard werken, maar minder leven
Een strak gemaaid, groen grasveld onderhouden vraagt veel werk, maar is voor de natuur bijna even waardeloos als beton. Als je weet dat de insectenpopulatie de afgelopen 30 jaar met 75 procent achteruit is gegaan en dat 10 procent van Vlaanderen uit tuinen bestaat, dan kan iedereen die in het bezit is van een tuin mee het verschil maken.
Door jouw grasmat te verticuteren, bespuiten, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras, maar valt er amper leven te bespeuren in en onder die groene grasmat. Met het gevolg dat vlinders en bijen er geen bloemen, en dus geen voedsel, meer vinden.
word slimme en ... luie tuinier
Kies een stuk tuin (of berm) en maai slechts twee keer per jaar (tweede helft juni en eind september). Voer het maaisel altijd weg! Zo verarmt de grasmat en groeien er telkens meer bloemetjes in jouw tuin.
Tip: groeit het gras eind mei al boven kniehoogte en zie je nauwelijks bloempjes? Geen paniek, maai dan begin juni, eind juli en nog eens eind oktober. Hanteer hiervoor het ‘maaischema’ dat je vindt op de website van #ByeByeGazon.
Vergeet zeker jouw vierkante meters niet in te geven op de site! Hierdoor maak je ook kans op prijzen.
Behalve jouw tuin kan je ook ‘jouw’ berm laten groeien! Deze bermen zijn openbaar domein. Als gemeente staan we in voor het jaarlijkse onderhoud. Het staat je vrij om je stuk berm meer natuurwaarde te geven. Maai bijvoorbeeld één strook naast de rijbaan en laat de rest van het gras staan.
Wil je nog eens stapje verder gaan? Plant dan in het najaar biologische bloembollen in je berm en trakteer zo de eerste bijen in het vroege voorjaar op een heerlijk nectarbuffet.
Om te voorkomen dat jouw berm gemaaid wordt, voorziet #ByeByeGazon speciale bermbordjes. Wie weet inspireer je hiermee ook jouw buren!
Resultaat? Extra ruimte voor vrolijke bijen.
zo krijgt je een berm vol biodiversiteit
- Vraag bermbordjes aan bij #ByeByeGazon en haal ze op in het gemeentehuis of in de bibliotheek.
- Plaats je bermbordjes 70 cm boven de grond in jouw berm.
- Maai één netheidsstrook naast de rijbaan en laat de rest van het gras groeien. Het zal niet lang duren voor de eerste wilde bloemen komen piepen.
- Maai je berm de tweede helft van juni en eind september en voer je maaisel af. Neem eens een kijkje op dit maaischema.
Onder het motto ‘elke vierkante meter telt’ kan je het aantal vierkante meters in jouw tuin ingeven op byebyegazon.be/doe-mee, samen met de inwoners uit de andere deelnemende gemeenten. Je maakt dan zelfs kans op leuke prijzen!
Zoersel was in 2021 de pioniersgemeente om het toenmalige 'Bye Bye Grass' - een concept van Louis de Jaeger - in een grote campagne om te zetten. Bekende Zoerselaar Dieter Coppens zette zich enthousiast in en motiveerde zoveel mogelijk inwoners en scholen om deel te nemen. We ontwikkelden toen als eerste een digitale teller en bermbordjes.
De campagne was zo succesvol, dat in 2022 de slogan werd omgedoopt naar 'Bye Bye Gazon' en zes buurgemeenten mee het bijencharter ondertekenden. In 2023 explodeerde #ByeByeGazon2023 naar zestien gemeenten over heel Vlaanderen.