wespennest verdelgen

Heb je overlast van wespen in of rond jouw woning? Dan kan de brandweer van Brandweer Zone Rand een wespennest bij je thuis verdelgen. Je kan hiervoor een aanvraag doen bij de brandweer via de onderstaand rode knop.

Let wel: de brandweer vraagt je om enkel de hinderlijke of gevaarlijke wespennesten te melden. Ze rukt dus bijvoorbeeld niet uit voor een wespennest achteraan in de tuin of in een hok dat je zelden opent. Dit heeft twee redenen:

  • Wespen zijn nuttige dieren: ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Lees meer in dit artikel van Natuurpunt.
  • Het verdelgen gebeurt door gif in de opening van de wespennest te spuiten. Het gebruikte gif is ook schadelijk voor andere levende organismen. De brandweer wil dit niet onnodig in de natuur verspreiden.

Nesten van bijen of hommels worden nooit verdelgd. Als je ze toch wilt laten weghalen, moet je een imker contacteren.

Vraag het verwijderen van een wespennest bij voorkeur aan via het webformulier (onderstaande rode knop). 

  • De brandweerzone rekent 45 euro (inclusief btw) aan voor het verwijderen van een wespennest. Dit bedrag is vastgelegd via het retributiereglement van Brandweer Zone Rand en is onderhevig aan indexering.
  • Een tweede maal bestrijden van hetzelfde nest binnen zeven dagen is gratis. Op de dag van de interventie, en zelfs de dag erna, is het nog wel mogelijk dat er uitgevlogen wespen terugkeren. Dit wil niet meteen zeggen dat er een tweede interventie nodig is.
  • Je moet niet betalen als het om een noodoproep gaat om mensen te redden of te beschermen.