animator worden

Gekke dingen doen met kinderen of uitdagende activiteiten voor hen organiseren. Iets voor jou? Wij zijn als gemeente altijd op zoek naar leuke animatoren voor onze zomerwerking in juli en augustus.

Om actief te zijn als monitor op onze speelpleinwerking behaal je vooraf het attest van animator in het jeugdwerk. Om dit te kunnen behalen volg je een cursus en doorloop je een stage.

drie rollen

  • Animatoren zijn minimum 16 jaar. Ze maken spelprogramma's op en voeren deze uit met de kinderen.
  • Zorganimatoren zijn minstens 18 jaar oud. Ze focussen zich op de eigenheid van de kinderen. Ze ondersteunen de andere monitoren bij kinderen voor wie het spelen moeilijker gaat, geven een extra woordje uitleg aan de kinderen die dit nodig hebben of bouwen een rustmomentje in als dat nodig blijkt.
  • De hoofdmonitor begeleidt de (zorg)monitoren en neemt de eindverantwoordelijkheid. Hij of zij is het aanspreekpunt voor de ouders, monitoren, kinderen en onze dienst jeugd. De hoofdmonitor heeft ook verschillende administratieve taken.

Je kan een cursus animator volgen bij verschillende organisaties. We raden je aan om cursus te volgen bij een organisatie die zich specifiek richt naar de jeugdwerkvorm speelplein. Maar je kan ook een cursus volgen bij de mutualiteiten of via jouw jeugdvereniging. Eens je een attest op zak hebt, ben je gewapend voor elke jeugdwerkuitdaging. 

Wie, waar, wanneer cursussen organiseert vind je terug op mijnkadervorming.be. Let wel, soms moet je lid zijn van een jeugdvereniging om aan bepaalde cursussen van de koepelorganisatie deel te nemen.

Op zo’n cursus zal je zelf worden uitgedaagd en leer je door zelf dingen te ervaren en te beleven. Je leert onder andere:

  • hoe je start aan een spelvoorbereiding
  • waar je rekening mee moet houden tijdens een spel
  • stil te staan bij hoe je je opstelt als begeleider
  • hoe je kinderen helpt waarbij het spelen moeilijker loopt
  • hoe je de veiligheid bewaakt (ehbo)

stage lopen bij speelpleinwerking

Na een knotsgekke week op cursus moet je praktijkervaring opdoen tijdens een stage van 50 uur (dit zijn bijvoorbeeld twee weken speelplein). Tijdens die stage word je door een ervaren hoofdanimator begeleid. Je bent vrij om een stage te lopen waar je wil. Stageplaatsen vind je terug op mijnkadervorming.be.

Wil jij bij onze speelpleinwerking stage volgen? Vul dan het online sollicitatieformulier voor monitor in (zie hoofdstuk solliciteren). 

tussenkomst inschrijvingsgeld cursus animator

Binnen onze gemeente moedigen we jeugdwerkers aan om een cursus animator in het jeugdwerk te volgen. We voorzien een financiële tussenkomst in het inschrijvingsgeld als je op cursus gaat en in hetzelfde jaar ook actief bent in het Zoerselse jeugdwerk. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Kijk hier voor meer informatie en het formulier voor de aanvraag van de vormingstoelage.

Deze vacatures komen meestal in februari/maart/april van elk jaar online op onze vacaturepagina