heemmuseum

Het heemmuseum 'de Groot Zoerselse Geschiedenis' is een streekmuseum in Zoersel, dat in 2004 zijn deuren opende. Het museum is gevestigd in het Heemhuisje, het typisch Kempens boerderijtje dat wordt uitgebaat door de Heemkundige Kring Zoersel.

Het Heemhuisje is een plek waar u alles te weten komt over de historie van Halle, Sint-Antonius en Zoersel. Tot aan de fusie in 1977 leidden deze drie deelgemeenten namelijk een apart bestaan. In het museum komt u meer te weten over hun geschiedenis; Zoersel als dubbeldorp met Westmalle, Halle als eeuwenoude heerlijkheid en Sint-Antonius als gehucht van Brecht. 

Wilt u iets opzoeken over onze gemeente of ons dorpsverleden? Dan kunt u terecht in het archief- en documentatiecentrum op de zolderverdieping van het Heemhuisje. De bibliotheek bevat meer dan 500 boeken en meer dan 2000 tijdschriften. In de fototheek kunt u zoeken tussen de duizenden foto's, dia's en postkaarten. Ook kerkelijke boeken ontbreken er niet. 

Let wel: de bibliotheek leent niks uit.

  • adres: Schoolstraat 9 
  • openingstijden museum: elke derde zondag van de maand van 10 tot 17 uur
  • openingstijden archief- en documentatiecentrum: elke donderdagavond van 20 tot 22.30 uur, behalve op feestdagen
  • de toegang is gratis 

Groepen of verenigingen kunnen ook op andere momenten het museum bezoeken. U betaalt € 2 per persoon met een minimum bedrag van € 20 per groep. Elke groep krijg een rondleiding door het museum. Maak hiervoor een afspraak met Bruno Verhavert op donderdag na 20 uur (03 2980 8 54) of met Jan Denissen (03 312 20 00). U kunt ook mailen naar heemkundige.kring.zoersel@zoersel.be

Zoerselse scholen kunnen het museum gratis bezoeken.