De Gele Doos

Wanneer je als thuiswonende senior in nood verkeert of vermist bent, is het voor de hulpdiensten soms moeilijk om alle nodige gegevens en informatie te vinden waarmee ze je op dat moment op een correcte manier kunnen helpen of opsporen. Maar met 'De gele doos' maak je het de hulpdiensten heel wat makkelijker. 

'De gele doos' is een soort brooddoos waarin je alle levensbelangrijke persoons-, contact- en medische gegevens over jezelf stopt. Bewaar de gele doos altijd in de koelkast, omdat dit een gemakkelijk, vindbare plaats is voor hulpdiensten. Op die manier winnen ze kostbare tijd.

De gele doos is er voor alle chronisch zieken, bewoners van een serviceflat en thuiswonende 80-plussers. 

1. haal De Gele Doos af

Iedere thuiswonende senior kan de doos gratis afhalen in een apotheek na ontvangst van een uitnodigingsbrief. Bij afhalen van de gele doos is deze gevuld met:

  • een blanco medische fiche;
  • een deursticker

Lukt het niet om dit zelf op te halen? Geen probleem: familie en mantelzorgers kunnen de doos ook afhalen met de ingevulde uitnodigingsbrief.

2. kleef de sticker

Kleef de sticker die in De Gele Doos zit op de binnenkant van je voordeur. Zo weten de hulpverleners meteen dat er een gele doos in huis aanwezig is. In een noodsituatie telt immers elke minuut.

3. vul de gegevens in

  • Vul de blanco medische fiche in.
  • Eventueel kan je een fiche vermiste persoon voorbereiden en bij in de gele doos stoppen.
  • Voeg ook andere nuttige documenten toe, zoals een kopie van je identiteitskaart, je wilsverklaring en je huidige medicatielijst (verkrijgbaar bij je arts of apotheker). 

4. regelmatig updaten

Vergeet niet om de informatie in je doos regelmatig bij te werken, zodat de hulpdiensten altijd de meest actuele informatie vinden.