wijkoverleg
Accordions
Tijdens een wijkoverleg gaat het Zoersels bestuur met jou (inwoner) in dialoog om proactief in te spelen op wat er leeft in een wijk. Zo wil het bestuur van Zoersel een nog aangenamere plek maken om te wonen. Het bestuur wil je niet alleen informeren, maar ook naar je luisteren, je betrekken en samen met je in gesprek gaan om zo jouw leven in onze gemeente nog aangenamer te maken.
Het wijkoverleg was ook opgenomen in het addendum bij het bestuursakkoord dat het bestuur eind vorig jaar uitschreef. Het is de bedoeling om elke wijk minstens één keer aan bod te laten komen tijdens de huidige legislatuur. Hierbij wordt rekening gehouden met bepaalde projecten, wegenwerken, initiatieven die op dat moment in die wijk aan de gang zijn, zodat er tijdens het wijkoverleg op ingespeeld kan worden.
Voor de verdeling van de wijken gebruiken we de zeven bestaande Hoplr-wijken. Via die weg kunnen we makkelijk en consequent communiceren met de betrokken inwoners.
De bedoeling is om elke wijk nog minstens één keer aan bod te laten komen tijdens de huidige legislatuur. Hier wordt rekening gehouden met bepaalde projecten, wegenwerken, initiatieven die op dat moment in die wijk aan de gang zijn. Zo kunnen we hier tijdens het wijkoverleg op inspelen. Daarnaast willen we er ook de gewoonte van maken om de bewoners van de wijk(en) in kwestie vooraf te vragen welke thema's ze graag belicht zouden zien.
- presentatie wijkoverleg 23 juni 2022 wijken Zoerseldorp, Zoerselbos-Einhoven en Risschot
- verslag wijkoverleg 23 juni 2022 wijken Zoerseldorp, Zoerselbos-Einhoven en Risschot
- verslag wijkoverleg 18 oktober 2022 wijk Drijhoek - Halledorp
- presentatie wijkoverleg 14 maart 2023 wijk Juxshot - Kapellenhof
- verslag wijkoverleg 14 maart 2023 wijk Juxschot - Kapellenhof
- presentatie wijkoverleg 10 oktober 2023 wijk Zoerselhoek - Goudveld
- presentatie wijkoverleg 12 maart 2024 wijk Bloemenwijk
Momenteel is er geen nieuw wijkoverleg gepland. Als er een wijkoverleg gepland wordt in jouw buurt, ontvang je van ons een persoonlijke brief.
verkeersveiligheid
De bewoners van wijk Meerheide uitten hun bezorgdheden over de verkeersveiligheid in hun buurt. Daarom werd een enquête opgestart, waarbij we niet alleen de mening van de inwoners vroegen, maar ook die van andere weggebruikers. De wijk is namelijk een populaire route voor onder andere schoolkinderen. Ook hun mening was dus belangrijk. Op basis van de resultaten besloot het bestuur om de bestaande zone 30 in de wijk Meerheide uit te breiden. Daarnaast wordt Krekelenberg ingericht als fietszone.
onderhoud
Niet enkel verkeersveiligheid was een 'hot topic'. Ook het onderhoud van de wegen, openbaar groen, openbaar domein ... kwam aan bod. Zo maakten we na het wijkoverleg in Drijhoek - Halledorp meteen werk van de aanplanting van de verkeersremmers in Ketelheide. En sindsdien gaat de veegmachine er net een keer meer langs om de zichtbaarheid van de wegversmalling te verbeteren. In Watermolen werd de zone 30 beter zichtbaar gemaakt en in Sniederspad legden we grasdallen aan om putvorming te voorkomen.
communicatie
Na rondvraag op het eerste wijkoverleg (Zoerseldorp, Zoerselbos - Einhoven, Risschot) merkten we dat niet alle inwoners de weg vonden naar onze gemeentelijke informatiekanalen. Daarna gaven we dit thema de nodige aandacht op ieder wijkoverleg, met informatie over de gemeentelijke website, het online meldingsformulier, de gemeentelijke nieuwsbrieven en het e-loket. Dit zorgde ervoor dat er nu meer inwoners gebruikmaken van onze digitale platformen om hun gemeentelijke administratie te regelen.
verbinding
Met het project Zorgzame Buurten werken we aan meer verbinding in de buurt. Tijdens het wijkoverleg in Zoerseldorp kwam het idee op om een speelbabbel te organiseren. Sinds een jaar kunnen (groot)ouders en hun (klein)kinderen hiervoor wekelijks terecht in buurthuis Ter Smisse. De kinderen kunnen spelen terwijl de ouders gezellig kunnen bijpraten.
In wijk Juxschot - Kapellenhof kwam de vraag naar een plan voor zitbanken. Begin dit jaar hebben we daarom in de hele gemeente een bevraging gelanceerd om de huidige banken te evalueren. Later dit jaar worden er concrete acties genomen.
sensibilisering
Naar aanleiding van enkele bezorgdheden hebben we extra ingezet op sensibilisering. Zo communiceerden we rond het dragen van fluo tijdens donkere dagen (zie ZOERSELmagazine van september) en besteedden we meer aandacht aan de bekendmaking van Hoplr (Hoplr is een besloten netwerk waarbinnen je je buren beter kan leren kennen, hulp kan vragen bij klusjes, buurtactiviteiten organiseren en nog veel meer. Meld je aan via www.hoplr.com). Deze laatste inspanning resulteerde al in meer dan 3.400 aangesloten gezinnen op dit platform, goed voor 42,5 % van alle Zoerselse gezinnen.