monumentale beuk uit park Halle Hof krijgt tweede leven in scholen

In januari werd de monumentale oude beuk in park Halle Hof om veiligheidsredenen geveld. Vanuit de werkgroep ‘klimaatrobuuste scholen’ kwam het idee om deze beuk nog een tweede leven te geven op de speelplaatsen van onze zes basisscholen.

De oude beuk in park Halle Hof werd begin dit jaar geveld. Vorig jaar verstevigden we de boom nog op verschillende plaatsen en gaven we de bodem nieuwe voeding. Na enkele stormen merkten we dat de aanhechtingen van de zware takken aan de stam allemaal inscheurden. Op aanraden van een boomverzorger – en in functie van de veiligheid – moest de beuk dringend geveld worden.

klimaatrobuuste scholen schieten te hulp

Maar waarom de boom geen tweede leven geven? Kunnen we de takken van de boom niet hergebruiken? Die vragen stelde de werkgroep ‘klimaatrobuuste’ scholen zich. Zij engageren zich om alle basisscholen in onze gemeente zo klimaatrobuust mogelijk te maken. Het maximaal vergroenen van de speelplaatsen hoort hier zeker in thuis.

avontuurlijke omgeving

Houten speelschijven, lange loopstammen, kleine boomstammetjes om op te zitten en resthout om zelf te knutselen … Door deze onderdelen van de oude beukenboom te gebruiken, zorgen onze Zoerselse basisscholen ervoor dat hij een tweede jeugd krijgt en nuttig kan blijven voortbestaan.

Kinderen en jongeren moeten bovendien zoveel mogelijk vrij kunnen spelen in een natuurlijke en avontuurlijke omgeving. Verwondering, fantasiespel, uitdaging en contact met de natuur zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Spelen met natuurlijke materialen draagt bij aan een gezonde levensstijl en stimuleert de verbinding met de natuur. 

handige Harry’s en Henriettes

Maar de kleine handjes van onze schoolkinderen zijn natuurlijk niet sterk genoeg om al het materiaal te verzagen en te versleuren. Onze handige Harry’s en Henriettes van de groendienst kunnen dat wel. Ze zetten dan ook met veel enthousiasme hun schouders mee onder dit project.