Dankjewel om niet te roken!

Vanaf 2025 wordt roken verboden op openbare plekken (buiten) waar veel jongeren en kinderen komen, dus ook op speel- en sportterreinen en rond scholen. Ook het ‘rookgordijn’ aan in- en uitgangen van zorg- en opvangvoorzieningen wordt aangepakt. Om onze inwoners daar alvast aan te laten wennen – én hen op te roepen niet tot 2025 te wachten – gaven we maandag de aftrap van een Zoerselse sensibiliseringscampagne.

Roken is slecht: niet enkel voor jezelf, maar ook voor de mensen rond je. En het is al helemaal ‘not done’ in het bijzijn van kinderen. Daar hoeven we quasi niemand meer van te overtuigen. Maar waarom zijn er dan nog steeds volwassenen of jongeren die het ok vinden dat er gerookt en gevapet wordt op plekken waar veel kinderen en jongeren zijn, zoals op sportvelden en speelpleinen?

zien roken, doet roken

Kinderen moeten kunnen ravotten en sporten in een rookvrije omgeving. Daar hebben ze immers geen last van ongezonde rook, lopen ze geen risico op brandwonden en kunnen ze ook geen verdwaalde peuken oprapen. En - nóg belangrijker - in een rookvrije omgeving verdwijnt ook het kopieergedrag. Als kinderen niet meer in contact komen met rokende en vapende (jong)volwassenen zullen ze roken niet meer als iets normaal aanzien. Daardoor zijn ze ook minder geneigd om later zélf een sigaret op te steken. Want zien roken, doet roken!

Dankjewel om niet te roken!

Met onze Zoerselse sensibiliseringscampagne willen we iedereen in Zoersel - jong, oud, (groot)ouders, mensen van onze verenigingen … - alvast meekrijgen in dat verhaal. De vraag die we stellen, is simpel: ‘Geef je mee het goede voorbeeld, en rook of vape je niet op plekken waar er kinderen en jongeren aanwezig zijn? Een hele dikke dankjewel!’

Om de campagne ook zichtbaar te maken in het straatbeeld maakten we verplaatsbare banners, die de komende maanden te zien zullen zijn op de Zoerselse sport- en speelpleinen.

Ten slotte proberen we ook zoveel mogelijk Zoerselse scholen en verenigingen warm te maken om de campagne te ondersteunen. Hen vragen we of ze willen overwegen om de (ruime) omgeving rond hun school of sportterrein alvast rookvrij te maken. Wie dat wil, krijgt van ons de nodige ondersteuning en communicatiemateriaal (aanvragen via communicatie@zoersel.be).