begraafplaatsen

Zoersel heeft drie begraafplaatsen. Deze zijn voor iedereen toegankelijk na zonsopgang en voor zonsondergang. 

De sterretjesweide biedt ouders de mogelijkheid om levenloos geboren kinderen, ongeacht de duur van de zwangerschap, een rustplaats te geven waar zij herdacht kunnen worden. De strooiweide kan ook gebruikt worden als laatste rustplaats voor overleden kinderen tot tien jaar.

Alle drie de begraafplaatsen in Zoersel hebben een sterretjesweide. De strooiweide is aangelegd in de vorm van een ster met centraal een lindeboom, een levensboom in het teken van Zoersel. 

Een natuurbegraafplaats of herdenkingsbos is een stuk openbaar domein waar je assen kan begraven of verstrooien in een natuurlijke omgeving. De begraving van de assen gebeurt in een biologisch afbreekbare urn met in het deksel eventueel een stekje of een zaadje van een inheemse boom. Dit zorgt ervoor dat een natuurbegraafplaats kan uitgroeien tot een herdenkingsbos.

Er zijn twee natuurbegraafplaatsen in Zoersel:

  • Sint-Antonius: in het bos tussen de begraafplaats en De Welvaert
  • Halle: het bos achter villa Markey

Een derde natuurbegraafplaats wordt nog ingericht:

  • Zoersel: in een stuk van het gemeentebos, tussen de Jagersdreef en de Torendreef

afspraken

Om de natuurbegraafplaats sereen te houden, gelden volgende afspraken:

  • Er worden geen lichamen begraven.
  • De asresten worden verstrooid of begraven in een biologisch afbreekbare urne. Jij, of de begrafenisondernemer, doet hiervoor een aanvraag bij onze burgerlijke stand en maakt samen de nodige afspraken.
  • Om de natuurlijke omgeving te behouden, zijn er geen uiterlijke tekenen van een begraafplaats en zijn bloemen en gedenktekens dus niet toegelaten. Er zijn dus helaas ook geen naamplaatjes toegelaten.