A  A  A  A 
Bezienswaardigheden Halle

Halle... het Pierendorp

Halle is wellicht veel ouder dan zijn buur Zoersel. Op de hooggelegen gronden tussen de Tappelbeek en de Schijn en dus tussen de Schelde- en Netevallei, vormde zich eeuwen geleden een langgerekt straatdorp.

Oude lieftallige hoevetjes met een eerbiedwaardig lange geschiedenis, staan ook hier verscholen in het groen of op hoeken van uitgestrekte velden. Een fraai kasteeldomein werd omgevormd tot een gemeentehuis met een aantrekkelijk park.

Ooit vond men in Halle een pier in de grond. De zandgrond is er zo schraal dat pieren uiterst zeldzaam zijn. Het beestje werd dan ook vastgelegd aan een ketting in de hof van de pastorij. De Hallenaren gingen op zoek naar iemand die hun kon vertellen welk dier het was. Ze ontdekten niet tijdig zijn ware aard en het schepsel stierf ter plaatse onder een grote boom... waar het nog steeds begraven ligt. Zo kregen de inwoners van Halle hun spotnaam en iedere Hallenaar kan de begraafplaats van de pier nog steeds aanwijzen.

Het echte en ongerepte Halle vind je nu nog terug langs de brede zandwegen bezaaid met dennenappels en op de vlakte van de heide van de Drie Geesten. De VVV-wandelpaden het Schijnsvalleipad, het Pierenpad, het Tuimelaarspad en de Kasteelwandeling brengen de fanatieke trekker, maar ook de sportieve familie, bij al die idyllische plekjes.

Bezienswaardigheden:
kasteelpark Halle
diamantmuseum
dienst toerisme
administratief centrum
Handelslei 167, 2980