monitor worden

Gekke dingen doen met kinderen of uitdagende activiteiten voor hen organiseren. Iets voor u? Wij zijn als gemeente altijd op zoek naar leuke monitoren voor onze zomerwerking in juli en augustus.

Om actief te zijn als monitor op onze speelpleinwerking behaalt u vooraf het attest van animator in het jeugdwerk. Om dit te kunnen behalen volgt u een cursus en doorloopt u een stage.

drie rollen

  • Monitoren zijn minimum 16 jaar. Ze maken spelprogramma's op en voeren deze uit met de kinderen.
  • Zorgmonitoren zijn minstens 18 jaar oud. Ze focussen zich op de eigenheid van de kinderen. Ze ondersteunen de andere monitoren bij kinderen voor wie het spelen moeilijker gaat, geven een extra woordje uitleg aan de kinderen die dit nodig hebben of bouwen een rustmomentje in als dat nodig blijkt.
  • De hoofdmonitor begeleidt de (zorg)monitoren en neemt de eindverantwoordelijkheid. Hij of zij is het aanspreekpunt voor de ouders, monitoren, kinderen en onze dienst jeugd. De hoofdmonitor heeft ook verschillende administratieve taken.

U kunt een cursus animator volgen bij verschillende organisaties. We raden u aan om cursus te volgen bij een organisatie die zich specifiek richt naar de jeugdwerkvorm speelplein. Maar u kan ook een cursus volgen bij de mutualiteiten of via uw jeugdvereniging. Eens u een attest op zak hebt, bent u gewapend voor elke jeugdwerkuitdaging. 

Wie, waar, wanneer cursussen organiseert vindt u terug op mijnkadervorming.be. Let wel, soms moet u lid zijn van een jeugdvereniging om aan bepaalde cursussen van de koepelorganisatie deel te nemen.

Op zo’n cursus zult u zelf worden uitgedaagd en leert u door zelf dingen te ervaren en te beleven. U leert onder andere:

  • hoe u start aan een spelvoorbereiding
  • waar u rekening mee moet houden tijdens een spel
  • stil te staan bij hoe u zich opstelt als begeleider
  • hoe u kinderen helpt waarbij het spelen moeilijker loopt
  • hoe u de veiligheid bewaakt (ehbo)

stage lopen bij speelpleinwerking

Na een knotsgekke week op cursus moet u praktijkervaring opdoen tijdens een stage van 50 uur (dit zijn bijvoorbeeld twee weken speelplein). Tijdens die stage wordt u door een ervaren hoofdanimator begeleid. U bent vrij om een stage te lopen waar u wilt. Stageplaatsen vindt u terug op mijnkadervorming.be.

Wilt u bij onze speelpleinwerking stage volgen? Vul dan het online sollicitatieformulier voor monitor in (zie hoofdstuk solliciteren). 

tussenkomst inschrijvingsgeld cursus animator

Binnen onze gemeente moedigen we jeugdwerkers aan om een cursus animator in het jeugdwerk te volgen. We voorzien een financiële tussenkomst in het inschrijvingsgeld als u op cursus gaat en in hetzelfde jaar ook actief bent in het Zoerselse jeugdwerk. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Kijk hier voor meer informatie en het formulier voor de aanvraag van de vormingstoelage.

Deze vacatures komen meestal in februari/maart/april van elk jaar online op onze vacaturepagina