A  A  A  A 
cadeau- en kerstmarkt 'Over de grenzen heen'

praktisch
cadeau- en kerstmarkt in en rond het administratief en cultureel centrum Bethaniën (Handelslei 167) en in ‘Trefpunt’, de cafetaria van PVT de Landhuizen (Bethaniënlei 6)
 

zaterdag 9 december
van 13 tot 19 uur
(buiten tot 22 uur)
animatie (in de Kapel):
13.30 tot 15 uur: Joke & Randolf (covers) 
15 tot 17 uur: signeersessie Dirk Bracke
15.30 tot 16.30 uur: Gelmelmuzikanten (folklore ensemble
kinderanimatie (in de Kapel): knutselen met brik verpakkingen

zondag 10 december
van 12.30 tot 17 uur
(buiten tot 18 uur)
                                            

animatie (in de Kapel):
11 tot 12 uur: optreden van de gemeentelijke muziek- en woordacademie Wijnegem-Schilde-Zoersel
13.30 tot 14.30 uur: Kantcee (viool, cello, dwarsfluit, gitaar)
15 tot 15.45 uur: Eilish (PopJazz)
16 tot 17 uur: Ultimate Flavor (pop covers)
kinderanimatie (in de Kapel): haarvlechten


voor het goede doel
Kraampjes, eten, drinken, warme kerstsfeer ... Niet echt een ander concept dan de gemiddelde Vlaamse kerstmarkt, denkt u? Fout! Wat onze kerstmarkt zo uniek maakt, is dat de Zoerselse standhouders solidariteit en integratie hoog in het vaandel dragen. Daarom staan ze maar liefst 20 % van hun opbrengst af aan het goede doel. Daarnaast gaat ook de opbrengst van de centrale cafetaria (in de Kapel) naar hetzelfde goede doel.

Dit jaar schenken we de opbrengst aan drie Vlaamse projecten. Deze drie centrale projecten zetten zich allemaal in ten voordele van geestelijke gezondheidszorg in ons land:

vzw Stokpaardje
vzw Stokpaardje zet zich in om het taboe over problemen rond geestelijke gezondheid bij kinderen en jongeren te doorbreken. Stokpaardje werkt vooral preventief. De organisatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen en jongeren leren omgaan met de diversiteit in onze maatschappij en dat het perfect normaal is dat ze zich soms vragen stellen of twijfelen.

Vorig jaar nog werd de vzw geselecteerd voor Rode Neuzen Dag dankzij haar kortfilmproject. Met de hulp van jeugdauteur Dirk Bracke schreven enkele jongeren een verhaal over catfishing (waarbij iemand een vals profiel aanmaakt op sociale media en mensen daarmee misleidt). Daarna strikten ze niemand minder dan regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah om het verhaal te verfilmen. Op 13 mei 2017 werd hun kortverhaal ‘Has#tag’ voor het eerst vertoond. Stokpaardje wil de film binnenkort in zoveel mogelijk scholen tonen, waarbij er ook een lessenpakket wordt uitgewerkt om leerkrachten meer te ondersteunen.

Dirk Bracke goot het verhaal ook in een jeugdboek, geschikt voor jongeren van 12 tot 15 jaar, dat hij op zaterdag 9 december komt signeren. U vindt hem van 15 tot 17 uur in de Kapel van het administratief centrum.

StigWA
StigWA is een samenwerking tussen psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel. Ook StigWA wil komaf maken met het ‘stigma’ dat nog steeds gepaard gaat met psychiatrie en psychische problemen. Stigmata beïnvloeden immers de relatie tussen een persoon die lijdt aan een psychische aandoening en zijn omgeving. Zo kunnen deze negatieve ervaringen een trauma teweeg brengen, of het houdt mensen tegen om hulp te gaan zoeken voor hun psychische problemen. Momenteel werkt StigWA aan de uitwerking van een ‘stigwAPP’. Het wordt een ludieke en interactieve app voor smartphones en tablets, die u op een leuke en ongedwongen manier bewust wil maken van stigmatiserende opvattingen.

Free Clinic
Free Clinic vzw richt zich al meer dan 35 jaar op de meest kwetsbare bewoners van stad Antwerpen. Afgelopen decennia heeft Free Clinic zich gespecialiseerd in een aanbod ‘aan huis’, dat speciaal ontwikkeld werd voor mensen met een ernstige drugsverslaving. Free Clinic stampte enkele laagdrempelige en makkelijk toegankelijk initiatieven uit de grond waar druggebruikers terechtkunnen die moeilijk aansluiting vinden bij andere dienstverleningen. Zo startten ze bijvoorbeeld het ‘Medisch Sociaal Opvangcentrum’ op, dat cliënten op medisch, psychisch en sociaal vlak begeleidt om de schadelijke gevolgen van druggebruik te beperken. Nog een voorbeeld is Buro Aktief, een project dat ‘uitvallers’ en/of ‘afhakers’ bij reguliere arbeidszorgprojecten alternatieve kleine werkopdrachten aanbiedt.

meer info: gezondheid & wereld, T 03 2980 0 00,

actueelklik hier voor de verkiezingen


mobiliteits-en parkeersituatie Halledorp
Op 26 april gaf onderzoeksbureau Antea toelichting bij de mobiliteits-en parkeerstudie in de dorpskern van Halle. Het voerde deze studie uit naar aanleiding van de PPS Halle. Lees hier alles over de studie en de verkeersmaatregelen die we nemen in Halledorp. Zo is er sinds 10 september onder andere ook een uitgebreide zone 30 ingesteld.

stand van zaken Publiek-Private Samenwerking (PPS) in Halledorp

In 2010 keurde de gemeenteraad een bestek goed om een visie te ontwikkelen voor Halle, die de eigenheid en het karakter van het dorp behoudt en zelfs versterkt. Het gemeentebestuur wil hiermee onder andere de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren in haar deelgemeente, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv.
We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten die in Halle gerealiseerd werden, recent opgestart werden of nog op stapel staan. Lees hier meer.


 


In de kijker


culinaire fietstocht
tot 30 september


Zoerselse koppen in natuur en landbouw
het Lindepaviljoen
van 1 juli tot 30 september

expo | Gent-Antwerpen: à la carte
de Bijl
van 8 tot en met 30 september


expo | Lena Lafleur
de Bijl
van 6 tot en met 28 oktober


film | Hampstead
de Bijl
13 september om 20 uur