A  A  A  A 
Het Lindepaviljoen met gesculpteerde lindeboom


wat mag u verwachten?

In al zijn glorie en grootsheid verwelkomt  de Linde u bij het binnenkomen. Van aan zijn voeten kijkt een menigte oude dorpsgenoten
u benieuwd aan. Via de trap, die u meeneemt langs dromerige Kempense bomenlandschappen, bereikt u de kruin van de boom. Een deur gaat  open en u treedt een donkere torenruimte binnen, waar de gebeeldhouwde boom vervolgens de hoofdrol speelt in een multimediashow. Via filmbeelden, foto’s, muziek, lichtprojecties ... vertelt hij niet alleen zijn eigen levensverhaal, maar ook dat van zijn dorp.

Iedereen, maar zeker wie minder goed te been is, kan het ganse gebeuren ook vanaf het gelijkvloers volgen.

geschiedenis: een boomstam van 800 jaar oud

Zoersel was zeven à acht eeuwen lang 'het dorp onder de Linde'. Huwelijken en doopsels, feesten en begrafenissen, alles gebeurde eeuwenlang onder de kruin van die dorpslinde.

Op 27 april 1974 werd de oude Linde echter geveld. Zoersel was in rouw. Maar de oude Linde kwam terug dankzij de handen van twee kunstenaars. Zij herschiepen de Zoerselse trots tot een nieuw symbool en een geschiedenisboek van Zoersel.

Op de stam beeldhouwde Pol Van Esbroeck zowat vijfentachtig figuren. Een Zoerselse pater, een Zoerselse non, de molenaar, de eerste vrouwelijke burgemeester ... Allen staan ze broederlijk naast elkaar op het zachte lindehout.


Conscience in de lindetakken

Op de takken verhaalt Mariëtte Coppens in zeven episoden het op en top Zoerselse verhaal van 'De Loteling'. Conscience situeerde dit verhaal in het overbekende Boshuisje in het Zoerselbos, dat overigens als natuurgebied geklasseerd werd.

De takken kregen een mooi plekje in de nieuwe vertelruimte van het Lindepaviljoen.

interesse voor een bezoek ?
Alle zon- en feestdagen open vanaf
het begin van de paasvakantie tot de laatste zondag van september, telkens van 13 tot 17 uur.

meer info: www.toerismezoersel.be/lindepaviljoen


tarieven

De inkom is gratis voor individuele bezoeken. Voor groepen: zie de prijzen op www.toerismezoersel.be.
dienst toerisme
administratief centrum
Handelslei 167, 2980