eigen mondmaskers maken

We zitten zoveel mogelijk binnen of in onze eigen tuin om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Maar af en toe moeten we er toch eens uit: naar de winkel, de apotheker of een luchtje scheppen met uw zoon/dochter. Voelt u zich dan veiliger met een mondmasker? Zo maakt u ze zelf!

professionele mondmaskers

De professionele mondmaskers worden voorbehouden voor gezondheidswerkers. Er wordt u dan ook gevraagd om, als u zelf een voorraad heeft, deze naar het ziekenhuis te brengen. Dit wil echter niet zeggen dat u onbeschermd buiten moet komen.

maak ze zelf!

FOD Volksgezondheid heeft namelijk een handleiding gepubliceerd om uw eigen mondmasker zelf te maken. En afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt, zal die echt een vorm van bescherming geven. Maar ook mét masker, moet u uiteraard de sociale afstand bewaren en hygiënevoorschriften strikt blijven volgen!

Als u een beetje handig bent met naald en draad, is het principe eenvoudig: u volgt een patroon dat past op een A4 blad. Er is geen speciaal patroonpapier voor nodig. Het masker werkt als een ‘mini kussensloop’. Onderaan zit een opening met een omslag, waarin een vervangbare filter geschoven kan worden. Zo blijft die mooi op zijn plaats zitten.

verschillende materialen

  • Filtermateriaal toevoegen is geen noodzaak, maar het zal meer bescherming geven. U kunt bijvoorbeeld het materiaal van een stofzuigerzak gebruiken.
  • Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die u meer doen zweten of jeuk geven omdat u daardoor uw gezicht (onbewust) gaat aanraken.
  • Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag.
  • Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.

enkele richtlijnen

  • Het is essentieel de zelfgemaakte mondmaskers regelmatig te wassen op een kookwasprogramma.
  • Verander regelmatig van masker.
  • Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin, u moet met mond en neus door het mondmasker ademen.
  • Maak de linten lang genoeg zodat het masker vlot geknoopt en los gemaakt kan worden. Het manipuleren van het masker en ook het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.
  • Was je handen grondig met water en zeep alvorens het masker aan te raken. Raak de binnenkant van het masker ook niet aan.
  • Studies wijzen uit dat mondmaskers minder goed werken bij kinderen dan bij volwassenen, ongeacht het type maskers.

De website maakjemondmasker.be heeft deze technieken in een mooie handleiding gegoten. U vindt het patroon hier. Veel succes!

bron: Facebook van FOD Volksgezondheid