woar is da feesje?

Elk jaar is de organisatie van de jaarlijkse fuif een vast punt op de agenda van de leidingsploegen van onze Zoerselse jeugdverenigingen. Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe zo’n bende jong geweld het elk jaar klaarspeelt. U ook?

Omdat binnenkort het ‘fuifseizoen’ weer van start gaat (vanaf de zomer kan onze jeugd bijna elke maand ergens gaan fuiven), is het nu hét geknipte moment om hen hierover eens aan de tand te voelen. Ik spreek dus af met Janik van Scouts Zoersel, Thijs van KLJ Halle, Mathis van Chirojongens Sint-Antonius, Joaquin en Laurens van Scouts Halle, Kim van Chiromeisjes Sint-Antonius, Pieter van KLJ Zoersel en Charlotte van Chiro Waks Zoersel, die allemaal al enkele jaren leidings- en fuiforganisatie-ervaring op zak hebben.

draaiboeken en taken verdelen

Wanneer ik pols naar ‘hoe ze de organisatie precies aanpakken’, nemen de twee dames meteen het woord. Toeval?

“Tijdens de eerste vergadering wordt het ‘Waksationteam’ samengesteld”, vertelt Charlotte. “Dat zijn twee of drie mensen die de algemene coördinatie op zich nemen. Daarna wordt de rest van de taken verdeeld. Zo krijgt iedereen van de leiding een opdracht, zoals ‘de bonnetjes regelen’. Daarnaast moeten we ook allemaal op zoek naar een aantal sponsors.”

“Wij hebben van elk evenement een draaiboek”, pikt Kim in. “Dat nemen we in september vast en dan verdelen we de taken. Maar I Love to Aspi wordt bijna volledig door onze aspiranten zelf georganiseerd. Zo leren ze meteen hoe het moet. De leiding coördineert en helpt waar nodig.”

de kneepjes van het vak

Ook de andere verenigingen hebben een strategie om hun organisatie-ervaring door te geven. “Bij ons loop je het eerste jaar mee met een ‘ervaren’ persoon van wie je de taken het volgende jaar gaat overnemen”, leggen Laurens en Joaquin uit. “Je wordt er dus niet ‘ingegooid’ zonder te weten waar je moet beginnen.”

“Dat is bij ons ook wel zo”, zegt Mathis. “Maar eens je kiest om in het Aspibalteam te zitten, is het wel de bedoeling dat je dat een tijdje blijft doen. Je doet elk jaar meer ervaring op en op den duur ben jij een van de mensen die de boel trekt. Het hele systeem van ‘elkaar opleiden’ zou in elkaar vallen als er telkens mensen zijn die er na een of twee jaar mee stoppen. Maar dat gebeurt gelukkig niet zo vaak.”

kamp goedkoper maken

Wie trouwens dacht dat deze fuiven louter georganiseerd worden om de jeugd zich eens goed te laten amuseren, is grondig mis. Ik ben aangenaam verrast door hoe nuttig én verantwoordelijk de opbrengst wordt besteed. “Met die centen betalen we bijvoorbeeld de elektriciteitsrekeningen van het lokaal”, vertelt Kim.

“Wij gebruiken het geld vooral om de kampen goedkoper te maken voor onze leden”, zegt Mathis. “Daarnaast sparen we al een tijdje voor een volledig nieuw lokaal.”

“Wij leggen bijvoorbeeld een stukje bij als we op daguitstap gaan”, gaat Pieter verder. “We gebruiken de opbrengst ook als er iets aan het lokaal hersteld moet worden.”

“Naast rekeningen betalen, zorgen wij er elk jaar voor dat we een financiële buffer opbouwen”, vertelt Joaquin. “voor wanneer we eens grote kosten moeten doen.”

Lees het volledige interview in ons Zoerselmagazine van juni.

fuifagenda

Let op: Niet van alle fuiven staat de juiste info al online. Houd de website en facebookpagina’s dus goed in de gaten.