Waarom kreeg ik een digitale kiesbrief?

Naast de klassieke, papieren oproepingskaart voor de verkiezingen in je brievenbus, kreeg je ook een digitale versie in Mijn Burgerprofiel of my eBox. Dit bracht sommigen in de war en we kregen vragen als: “Wat moeten we nu gebruiken?”, “Hebben we ze allebei nodig?”, “Wat als ik geen papieren oproepingskaart heb gekregen?” Het antwoord is simpel: je kiest zelf of je de digitale of papieren versie meebrengt naar het stembureau.

betrouwbare back-up

  • Het kan gebeuren dat je jouw papieren oproepingskaart nog niet hebt ontvangen. Je kan dan gerust zijn dat je kan gaan stemmen met de digitale versie.
  • Je zou ook niet de eerste burger zijn die zijn of haar papieren oproepingskaart niet terugvindt op de dag van de verkiezingen. De digitale oproepingskaart is dan een makkelijk alternatief.
  • Of misschien verkies je sowieso de digitale versie. Je hebt geen specifieke reden nodig om digitaal te gaan.

Tip: download de brief in de ‘wallet’ van je Mijn Burgerprofiel app of download hem op je telefoon, zodat je hem ook zonder internet kan oproepen bij het stembureau.

belangrijke uitzondering: volmacht

Als je stemt met een volmacht voor iemand anders, dan moet je eigen oproepingskaart fysiek afgestempeld worden. In dat geval heb je dus je eigen papieren oproepingskaart nodig. De oproepingskaart van je volmachtgever mag je ook meebrengen.

duplicaat papieren stembrief

Heb je je papieren oproepingskaart niet meer en wil je deze toch graag opnieuw ontvangen? Dan kan je op vrijdag 7 juni tot 16 uur contact opnemen met de dienst burgerzaken.