vingerafdruk beveiligt uw eID

Onze identiteitskaarten en paspoorten zijn door de jaren heen beter beveiligd om vervalsing tegen te gaan. Ondanks deze verbeteringen wordt er nog altijd fraude gepleegd met onze identiteitskaarten. Om dit misbruik tegen te gaan, wordt voortaan uw vingerafdruk toegevoegd aan uw eID. Deze afdruk is uniek en versterkt de strijd tegen identiteitsfraude.

Sinds dit jaar worden er nieuwe elektronische identiteitskaarten uitgereikt. De lay-out is licht gewijzigd en een aantal zaken zijn niet meer zichtbaar. De wijzigingen werden doorgevoerd om voor elk Europees land dezelfde regels te hebben voor reisdocumenten, inclusief het formaat en de kenmerken ervan.

wat verandert er?

Het nieuwe kaartmodel heeft een andere kleurtint. De foto staat nu aan de linkerkant. De handtekening van de gemeenteambtenaar en uw geboorteplaats zijn niet meer zichtbaar. Deze informatie blijft enkel elektronisch zichtbaar. Bovenop de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde bevindt, wordt er een extra RFID-chip toegevoegd. Deze chip, die voldoet aan strenge veiligheidsregels, bevat uw foto, uw gegevens die gecodeerd zijn voor het automatisch uitlezen van uw identiteitskaart en uw vingerafdruk.

hoe werkt het?

Als u wordt opgeroepen om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen, zullen onze medewerkers van de dienst bevolking een afdruk nemen van uw wijsvinger. Deze afdruk wordt in onze systemen bewaard tot op het moment dat u uw nieuwe eID komt ophalen of maximaal tot drie maanden na het nemen van uw afdruk. Er worden vanaf nu geen identiteitskaarten meer uitgereikt zonder vingerafdruk, tenzij een lichamelijke aandoening het onmogelijk maakt om een vingerafdruk te nemen.

wat met mijn huidige eID?

Uw huidige identiteitskaart wordt pas vervangen op het einde van de geldigheidsperiode (zoals vermeld op de voorkant van de kaart) of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging, een niet-gelijkende foto of naamsverandering. U wordt drie maanden voor de vervaldatum opgeroepen voor de aanvraag van uw nieuwe kaart. Deze nieuwe kaart zal dan met vingerafdrukken zijn.
Let op! Bij het afhalen worden uw vingerafdrukken vergeleken met de vingerafdrukken die eerder geregistreerd werden bij de aanvraag van uw kaart. U moet uw nieuwe eID dus persoonlijk afhalen.

Lees het volledige artikel in ons Zoersel magazine van december (pagina 8).