verledding openbare verlichting

Onze gemeente heeft zich met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant geëngageerd om de CO2 uitstoot op ons grondgebied met 40 procent te verminderen tegen 2030. Hiermee nemen we onze voorbeeldfunctie als lokale overheid serieus om ons energieverbruik te verminderen. Eén van de acties, die een belangrijk bijdrage zal leveren aan deze doelstelling, is het volledig omzetten van de openbare verlichting naar een energiezuinige ledverlichting.

goed op weg

Eind 2019 gingen we al een samenwerking aan met Fluvius om de bestaande verlichting te vervangen door ledverlichting. Tot nu toe werden er in totaal 561 armaturen verled, wat maakt dat op dit moment 17,4% van onze openbare verlichting uit ledverlichting bestaat (cijfergegevens tot eind april 2021).

Voor dit jaar staan er nog heel wat straten op de planning: Bethaniënlei, Kerkstraat, Krekelenberg, Liersebaan, Voorne, Zoerselsteenweg, Westmallebaan, Rodendijk/Zandstraat/Dorp, Kievitheide en Lindedreef. In totaal gaat het om 267 nieuwe ledlampen. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting in Zoersel uit ledverlichting bestaan.

besparing CO2

We ontvingen van Fluvius een overzicht van het energieverbruik voor onze openbare verlichting tussen 2015 en 2020. Op zes jaar tijd daalde het verbruik met maar liefst 462.837 kWH. Dat resulteerde in een verminderde CO2-uitstoot van 107 ton! De belangrijkste reden van deze daling lag daarbij niet zozeer in de al uitgevoerde verledding, maar wel in het besluit om vanaf mei 2016 een deel van de openbare verlichting ‘s nachts te doven.

Om even te vergelijken wat dat betekent:

  • 107 Ton CO2-uitstoot is te vergelijken met een autorit van liefst 642.000 kilometer met een dieselauto (met een dieselauto heeft u na 6.000 km 1 ton CO2 uitgestoten).
  • Er zou een bos van +/- 9 hectare moeten worden aangeplant om dezelfde CO2 uitstoot te compenseren (1 boom compenseert 24 kg CO2/boom, 1 hectare bos van 500 bomen/ha compenseert 12 ton CO2/ha).

dynamische leds

Het vervangen van de oude natriumverlichting is niet enkel belangrijk om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. De ledverlichting wordt in de toekomst ook voorzien van een dynamische sturing die dimmen of doven mogelijk maakt. Zo verbruiken de lampen minder, zonder in te boeten aan veiligheid. De ledlampen zijn individueel en op afstand instelbaar, waardoor we veel sneller kunnen inspelen op gebeurtenissen waarbij meer of minder licht nodig is, zoals bijvoorbeeld evenementen.

In 2022 zullen we daarom focussen op de straten waar er in de buurt frequent evenementen plaatsvinden: omgeving Sint-Teunisplein (Kerkhoflei, Jozef Cornelissenlaan, Kwikaard, Jukschot), Kapelstraat Zoersel, omgeving dorpsplein Zoersel (Smissestraat, De Doelen), omgeving park Halle (Kasteeldreef, Baron de Borrekenslaan, Dennenlaan, Hofeinde, Marterdreef, Donkere Woud), omgeving scouts Halle (Heideweg) en dorpsplein Halle.