van privéparking tot zorgparking

Dokters, verplegers en andere zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt en verliezen daardoor veel tijd. Daarom wordt in onze gemeente het systeem van ‘zorgparkeren’ ingevoerd.

Een zorgparking is een parkeerplaats, bijvoorbeeld voor een oprit of garage, die u als burger ter beschikking stelt aan zorgverstrekkers. Tijdens huisbezoeken kunnen ze hier 45 minuten parkeren. Zorgverstrekkers vinden zo sneller een parkeerplaats, wat hen meer tijd geeft voor de verzorging van hun patiënt.

Wie kan gebruikmaken van de zorgparkeerkaart?

De zorgparkeerkaart is er speciaal voor verzorgers die een huisbezoek moeten afleggen met een voertuig. Als u een zorgparkeerkaart wil aanvragen, moet u over een RIZIV-nummer of inschrijvingsnummer, uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap, beschikken. Bent u mantelzorger, dan komt u ook in aanmerking om een kaart aan te vragen. Via dit online formulier kunt u uw zorgparkeerkaart aanvragen. Na goedkeuring ontvangt u de kaart die u toegang geeft om voor de maximumduur van 45 minuten te parkeren op een zorgparkeerplaats. Deze herkent u aan de speciale sticker. Zorg ervoor dat de kaart duidelijk zichtbaar is en dat u uw telefoonnummer vermeldt. Zo kan de bewoner u in geval van nood bereiken om te vragen uw wagen te verplaatsen.

Hoe bied ik een parkeerplaats aan?

Woont u in een straat waar vrije parkeerplaatsen schaars zijn? Dan kunt u uw oprit ter beschikking stellen als zorgparkeerplaats. U ontvangt een sticker die zichtbaar moet aangebracht worden aan de voorziene parkeerplaats (bijvoorbeeld op de garagepoort)*. De sticker geeft aan dat de zorgverstrekkers er tijdens huisbezoeken mogen parkeren gedurende 45 minuten. Moet u toch dringend weg? Dan kunt u altijd bellen op het telefoonnummer dat op de kaart achter de voorruit van de wagen staat. De zorgverstrekker verplaatst dan zijn wagen zo snel mogelijk. Een parkeerplaats aanbieden kan via dit online formulier.

* Bij het ter beschikking stellen van uw oprit als zorgparkeerplaats, geeft u automatisch de toestemming om de adresgegevens van de zorgparking te gebruiken op de webpagina over het zorgparkeren. Enkel uw straat en huisnummer worden gepubliceerd.