vaccinaties in onze gemeente

u laten vaccineren is het beste plan

In januari van dit jaar startte de vaccinatie. Het doel? Uzelf en de mensen rondom u beschermen, zodat u binnenkort - samen met miljoenen anderen - uw vrijheid kunt herwinnen. Hoe hard kijkt u niet uit om terug samen met uw vrienden op café of restaurant te gaan, uw (groot)ouders te knuffelen of naar een concert of sportwedstrijd te gaan kijken?

Vaccinatie is de belangrijkste troef om de coronapandemie te stoppen!

Vaccinatie voorkomt dat u ernstig ziek wordt en het kan zo ook levens redden. Door u te laten vaccineren, neemt dus de druk op de zorg af en daalt het sterftecijfer.

vaccinatiegraad

Sinds 23 februari 2021 worden er in het vaccinatiecentrum van de eerstelijnszone Voorkempen vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus toegediend. 

We zetten enkele belangrijke cijfers voor u op een rij: 

 • In het vaccinatiecentrum Voorkempen werden er tot nu toe 159.388 vaccinaties toegediend.
 • Er zijn 90.739 van de 97.853 personen volledig gevaccineerd. Dit komt neer op 92,73% van de doelgroep, namelijk de 12-plussers.
 • In de groep 12- tot 17-jarigen werd reeds 90,63% met een eerste dosis gevaccineerd. 

De vaccinatiegraad in Zoersel ligt op 84,95%. Dat wil zeggen dat 18.809 van onze 22.142 inwoners (alle leeftijden) al minstens één dosis hebben ontvangen. 

84,01% - oftewel 18.601 inwoners (alle leeftijden) zijn volledig gevaccineerd.

Ongeveer 83,63% van alle inwoners uit de Eerstelijnszone Voorkempen is gevaccineerd (minstens één dosis). In heel Vlaanderen ligt dit cijfer op 79,82%. We zijn dus goed bezig!

alle vaccinatiecijfers op een rij

op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller vindt u alle actuele vaccinatiecijfers. U kunt filteren op onze eerstelijnszone (Voorkempen) en zelfs op onze eigen gemeente. 

*De cijfers geven de stand van zaken weer zoals deze was op 14 september. We passen deze cijfers wekelijks aan.

uitnodigingsbrief en reservatiesysteem

Als u aan de beurt bent voor uw vaccinatie tegen COVID-19, ontvangt u - ongeveer twee weken op voorhand - een persoonlijke uitnodiging met vaccinatiecode via de post. In deze brief krijgt u één of twee voorgestelde ­afspraken (naargelang het vaccin dat u krijgt). U vindt ook meteen, en dus sneller, een digitale versie van uw uitnodiging via Mijn Burgerprofiel. Hier leest u er alles over.

Deze afspraken moet u met uw persoonlijke vaccinatiecode bevestigen, verzetten, annuleren of weigeren.
Doe dit zeker vóór de opgegeven datum! Deze informatie is namelijk belangrijk voor de organisatie van het vaccinatiecentrum.

uw afspraak bevestigen

 • online
  U kunt uw afspraak online bevestigen via www.laatjevaccineren.be. Ondervindt u hier problemen mee? Vraag dan hulp aan uw familie of vriendenkring.
 • telefonisch
  U kunt uw afspraak ook telefonisch bevestigen. Het telefoonnummer van het vaccinatiecentrum vindt u terug op uw persoonlijke uitnodiging.

uw afspraak verzetten

Als u niet vrij bent op het voorgestelde vaccinatiemoment, dan kunt u dit verzetten. U doet dit op dezelfde manier als het bevestigen van uw vaccinatiemoment.

uw afspraak annuleren

Wilt u zich laten vaccineren, maar kunt u op het moment van uitnodiging nog niet bevestigen of verzetten (bijvoorbeeld omwille van symptomen van een infectie), dan kunt u uw afspraak annuleren en later een nieuwe afspraak maken.

u wilt zich niet laten vaccineren

De vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht. U kunt de vaccinatie dus weigeren. Als u hiervoor kiest, moet u dit ook laten weten via de link of het telefoonnummer dat u op de uitnodiging terugvindt. Uw vaccin wordt dan aan iemand anders gegeven. U ontvangt dan geen herhalingsbrief, sms of e-mail meer.

herkansing

Stilaan heeft bijna iedereen in Vlaanderen een eerste kans gekregen om zich te laten vaccineren. Een 4000-tal mensen zijn echter niet ingegaan op hun eerste uitnodiging voor vaccinatie in ELZ Voorkempen. Bent u er daar één van, dan krijgt u binnenkort een tweede kans.

 • U kunt zich sinds 30 juni opnieuw opgeven als reserve via QVAX, waardoor u opgeroepen kunt worden wanneer een vaccin beschikbaar komt.
 • U zult ook opnieuw per post een uitnodiging tot vaccinatie krijgen, nadat alle 16+’ers in onze regio een eerste keer zijn uitgenodigd.

! Weigerde u uw eerste uitnodiging, dan moet u die weigering eerst intrekken via QVAX.

Alle info hierover vindt u op de website van laatjevaccineren.be.

goed om weten

Als werknemer hebt u recht op ­vaccinatieverlof (betaalde afwezigheid). Dit houdt in dat u zich tijdens de werkuren kunt laten vaccineren. Hiervoor krijgt u de nodige tijd die nodig is om u van uw werkplek naar het vaccinatiecentrum te verplaatsen, u te laten vaccineren en terug te keren.

Uw bevestiging van de afspraak in het vaccinatiecentrum geldt als bewijs voor afwezigheid. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u terecht bij uw werkgever.

QVAX reservelijst

hoe inschrijven

Elke burger ouder dan 12 jaar kan zich inschrijven op de QVAX reservelijst. Hebt u zich al ingeschreven, dan hoeft u dit niet opnieuw te doen. We vragen wel om regelmatig uw beschikbaarheden na te kijken en aan te passen indien nodig. Dit kan door in te loggen op www.qvax.be.

Als u zich nog wil inschrijven op de QVAX reservelijst, dan kan dat nog steeds. Ga dan naar www.qvax.be en hou uw identiteitskaart bij de hand. U hebt namelijk uw rijksregisternummer nodig. Na het aanmaken van een account geeft u uw e-mailadres en telefoonnummer op. Uw leeftijd en postcode worden daarna automatisch gecontroleerd en u wordt toegewezen aan het juiste vaccinatiecentrum. Ten slotte geeft u uw beschikbaarheden aan op de kalender. U geeft deze aan voor de week die volgt op uw inschrijving. Deze worden automatisch meegenomen naar de volgende weken. U kunt uw beschikbaarheden altijd aanpassen.

Hebt u uw uitnodiging voor vaccinatie al gekregen, dan moet u zichzelf niet meer registreren voor de reservelijst. U komt niet eerder aan de beurt.

Janssen (Johnson & Johnson) vaccin

Sinds woensdag 16 juni kan iedereen tussen de 18 en 40 jaar oud een extra optie kiezen op de QVAX reservelijst, namelijk die voor het Janssen (Johnson & Johnson) vaccin. Dit vaccin wordt voorlopig enkel toegediend aan inwoners ouder dan 41 jaar. Nu ook de 30-ers aan de beurt zijn, kunnen ook zij vrijwillig kiezen om het Janssen vaccin te krijgen. Dit kan enkel via QVAX en als u nog geen uitnodiging ontvangen hebt.

uitnodiging

Als u wordt opgeroepen, zal dit gebeuren in dalende leeftijd, zoals voorzien in de vaccinatieplanning, en dus niet op basis van wie zich eerst heeft ingeschreven. Bijvoorbeeld: als u 35 jaar bent, zult u niet worden opgeroepen als de 65-plussers nog aan de beurt zijn. U kunt pas uitgenodigd worden voor een reservevaccin als uw leeftijdscategorie aan de beurt is. Als u wordt opgeroepen, moet u binnen het half uur uw afspraak bevestigen. Doet u dit niet, dan is uw tijdsslot verlopen. U blijft dan wel op de reservelijst staan voor een eventuele volgende keer. Het belangrijkste doel van deze reservelijst is om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren door geen vaccins verloren te laten gaan.

bereikbaarheid vaccinatiecentrum

Als inwoner van onze gemeente wordt u gevaccineerd in het Provinciaal Vormingscentrum aan de ­Smekenstraat 61 in Malle.

Het vaccinatiecentrum is zowel met de fiets, het openbaar vervoer als met de auto vlot bereikbaar.

openbaar vervoer

Vanaf 1 april kunt u zowel met de lijnen ‘410 Antwerpen-Turnhout’ als ‘417 Antwerpen-Zoersel-Turnhout’ eenvoudig aan het vaccinatiecentrum geraken.

 • vanuit de deelgemeente Sint-Antonius
  - neem bus ‘410 Antwerpen-Turnhout’ en stap af aan de extra halte vaccinatiecentrum in Malle.
  - neem bus ‘410 Oostmalle' en stap aan de eindhalte (stelplaats in Oostmalle) over op de pendelbus. Deze gratis bus rijdt elke tien minuten en brengt u tot aan het vaccinatiecentrum.
 • vanuit de deelgemeente Halle
  Vanuit deelgemeente Halle neemt u bus ‘412 Zandhoven-Westmalle-Sint-Job’ tot aan halte Sint-Antonius Joostens. Vervolgens neemt u lijn ‘410 Antwerpen- Turnhout’ tot aan de extra halte vaccinatiecentrum of lijn ‘410 Oostmalle’ tot aan de eindhalte en van daaruit de pendelbus. Deze gratis bus rijdt elke tien minuten en brengt u tot aan het vaccinatiecentrum.
 • vanuit de deelgemeente Zoersel
  Vanuit deelgemeente Zoersel neemt u bus ‘417 Antwerpen-Zoersel-Turnhout’ (sneldienst). Deze bus stopt uitzonderlijk aan halte ‘Guido Gezellelaan’ in Malle op de N12. Van daaruit kunt u te voet naar het vaccinatiecentrum wandelen of u kunt ook overstappen op de pendelbus. Deze gratis bus rijdt elke tien minuten en brengt u tot aan het vaccinatiecentrum.

Tip! Via www.delijn.be/routeplanner kunt u uw route naar het vaccinatiecentrum uitstippelen.

fiets

Kies voor de gezonde optie en kom met de fiets. Vanuit elke deelgemeente zijn er genoeg veilige en mooie fietsroutes. Als u met de fiets naar het vaccinatiecentrum rijdt, kunt u gebruik maken van onze veilige fietsroutes. Via onderstaande links kunt u deze downloaden als gpx-bestand en in uw fietsnavigatiesysteem opladen.

Vlakbij de ingang van het vaccinatiecentrum is er een ruime fietsenstalling voorzien.

auto

Als u met de auto komt, hou dan rekening met de aangepaste verkeersmaatregelen. De te volgen route wordt duidelijk aangegeven door middel van gele borden.

Bent u mobiel, dan parkeert u uw wagen op P2. Bent u minder mobiel, dan kunt u aan de stewards vragen om te mogen doorrijden naar P1.

goed om weten

Bent u beperkt in mobiliteit en hebt u daardoor problemen om in het vaccinatiecentrum te geraken?

Laat het ons weten via 03 2980 0 00 of gemeente@zoersel.be. We zoeken samen met u naar de beste vervoersoplossing van en naar het vaccinatiecentrum.
 

verloop van de vaccinatie

De Eerstelijnszone Voorkempen heeft een vaccinatiecentrum ingericht voor alle volwassen inwoners uit Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel. U wordt gevaccineerd in het:

 • Provinciaal Vormingscentrum
  Smekenstraat 61
  2390 Malle

hoe verloopt uw vaccinatie | het parcours in vier stappen

Als u naar het vaccinatiecentrum komt, moet u uw oproepingsbrief en eID bij de hand hebben. Hebt u dit niet bij, dan wordt u niet gevaccineerd. Uiteraard is het dragen van een mondmasker verplicht.

 

1. het onthaal

Meld u aan bij het onthaal. Zorg ervoor dat u uw uitnodigingsbrief, uw identiteitskaart en uw ­e-ticket (dit is de bevestiging van uw afspraak) bij u heeft.

Na de controle van uw identiteitsgegevens begeleidt een medewerker u naar een van de acht administratieve ruimtes. (Bent u te vroeg, dan mag u nog even plaatsnemen in een bufferruimte.)

2. de administratieve ruimte

In de administratieve ruimte verneemt u welk vaccin u krijgt, wordt uw medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand overlopen en wordt uw vaccin geregistreerd. De medewerker maakt op datzelfde moment ook een nieuwe afspraak met u voor uw tweede inenting, indien nodig (Er zijn immers vaccins die maar één inenting vereisen).

3. de vaccinatieruimte

Van de administratieve ruimte gaat u naar de vaccinatieruimte, waar een verpleegkundige u vaccineert.

4. de wachtruimte

Na de vaccinatie moet u een kwartier rusten in de wachtruimte. Daar is altijd een medewerker in de buurt om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er zijn extra stoelen voor mogelijke mantelzorgers en begeleiders. Apart sanitair voor de patiënten is voorzien.

begeleiding tijdens vaccinatie

Mag ik iemand meenemen?

Bent u op leeftijd? Geraakt u niet op eigen houtje in het vaccinatiecentrum, bent u bang voor de vaccinatie of wilt u liever iemand bij u?
Dan mag u één begeleider/mantelzorger meenemen die u tijdens het hele traject vergezelt. Laat dit bij aankomst in het vaccinatiecentrum wel meteen weten aan de stewards.

Opgelet! Uw begeleider wordt niet op hetzelfde moment gevaccineerd. Hij/zij moet zijn/haar beurt afwachten.

Hebt u buren, familie, kennissen ... die best wat hulp of begeleiding kunnen gebruiken? Stap dan op die persoon af en bied u aan als ‘prikpartner’. We zijn er van overtuigd dat het idee dat iemand klaar staat om te helpen indien nodig voor veel mensen een geruststelling zal zijn.
 

lokale vaccinatiepunten vanaf september 2021

Twijfelt u nog of u gevaccineerd wil worden, dan krijgt u in september de kans om op twee verschillende locaties in onze gemeente te informeren over het vaccin en u nadien ook (vrijblijvend) te laten vaccineren.

In onze gemeente organiseert de eerstelijnszone op volgende momenten en locaties een infosessie. Een mobiel vaccinatieteam is aanwezig om diezelfde dag nog te vaccineren:

 • donderdag 16 september om 14 uur in de Kapel (Handelslei 167);
 • maandag 20 september om 14 uur in zaal Dorpszicht (Dorp 54).

U kunt zich op één van deze momenten registreren. Dit kan via een online formulier of telefonisch via het callcenter van het vaccinatiecentrum (03 201 50 40, van maandag tot zaterdag tussen 9 en 13 uur) of ter plaatse. Bovenop deze infosessie wordt er een tweede prikmoment voorzien na 21 dagen op dezelfde locatie op hetzelfde uur, respectievelijk op 7 oktober om 14 uur in de Kapel (als u ingeënt werd op 16 september), en op 11 oktober om 14 uur in zaal Dorpszicht (als u ingeënt werd op 20 september).

FAQ

Ik wil thuis gevaccineerd worden. Kan dat?

Als u bedlegerig bent of door een andere reden het huis echt niet kunt verlaten, bespreek dan met uw huisarts of thuisvaccinatie mogelijk is. Hij/zij beslist of u op de lijst voor thuisvaccinatie kunt komen.

Belangrijk om weten is dat thuisvaccinatie pas in een later stadium van het vaccinatieprogramma zal gebeuren. De huidige vaccins laten niet toe om dit thuis te doen.
 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee. Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden.

Ik ben zwanger. Mag ik me laten vaccineren?

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het veilig voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. Het gaat immers telkens om niet-levende vaccins.

Vaccinatie als u zwanger bent, is vooral aangewezen als u een hoger risico loopt om besmet te worden met het coronavirus, bijvoorbeeld als u in de zorgsector werkt. Vaccinatie wordt daarom momenteel niet systematisch aangeraden aan zwangere vrouwen, maar wel aan zwangere vrouwen die in de zorgsector werken of aan zwangere vrouwen met onderliggende aandoeningen.

Vaccinatie tijdens borstvoeding is ook toegelaten.
 

Mag alles weer zodra ik gevaccineerd ben?

Zodra er een voldoende hoge vaccinatiegraad onder de risicogroepen bereikt wordt en de druk op het gezondheidszorgsysteem vermindert, zullen er wel bepaalde wijzigingen worden doorgevoerd aan de coronamaatregelen. Maar zolang dat niet gebeurt, moet u de coronamaatregelen blijven volgen - zowel voor uw eigen veiligheid als die van de anderen -, zeker als u zelf niet tot een risicogroep behoort, maar wel in contact komt met risicopersonen.
 

Kan ik mij op een reservelijst laten zetten voor vaccinatie?

Via www.qvax.be kunt u zich online inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie. U kunt er aangeven op welke momenten u beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen.

Aanmelden op de lijst van Qvax kan al, maar het vaccinatiecentrum in onze eerstelijnszone maakt hier nog geen gebruik van. Momenteel wordt de software uitvoerig getest in de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare.

U kunt zich wel al inschrijven op Qvax als u:

 • ouder bent dan 16 jaar;
 • u nog geen uitnodiging ontvangen hebt voor vaccinatie.

De oproepen uit de Qvax-reservelijst gaan eerst naar de doelgroep met de hoogste prioriteit. Het is dus niet zo dat wie zich eerst inschrijft, eerst wordt opgeroepen. U kunt op de Qvax-reservelijst ook een optie aanduiden om voor het Johnson & Johnson vaccin te kiezen.

Let wel! In het vaccinatiecentrum van Eerstelijnszone Voorkempen kunt u zich niet op een reservelijst laten zetten. Het heeft dus geen zin om te bellen voor een plekje op een reservelijst of om u zonder uitnodiging aan te bieden in het vaccinatiecentrum in de hoop een vaccin op overschot te krijgen.

Ik ben gevaccineerd met AstraZeneca. Kan ik mijn geplande tweede afspraak vervroegen naar 8 weken?

Bent u één van de mensen die voor de tweede prik met het AZ-vaccin twaalf weken moest wachten, dan kunt u uw afspraak vervroegen (uiteraard mag u de huidige datum ook behouden, als dat beter uitkomt). Elk vaccinatiecentrum zal hiervoor zo snel mogelijk extra vrije momenten beschikbaar stellen, rekening houdend met zijn personeels- en vaccinatieplanning. Hier leest u hoe u uw afspraak vervroegd.

Ik ben gevaccineerd met Pfizer. Kan ik mijn tweede prik vervroegen naar 3 weken?

Als u vóór 13 juli gevaccineerd bent met Pfizer, kunt u de afspraak van uw tweede prik niet vervroegen. Enkel voor nieuwe uitnodigingen (vanaf 13 juli) wordt het schema van drie weken toegepast.