vaccinaties in onze gemeente

u laten vaccineren is het beste plan

In januari van dit jaar startte de vaccinatie. Het doel? Uzelf en de mensen rondom u beschermen, zodat u binnenkort - samen met miljoenen anderen - uw vrijheid kunt herwinnen. Hoe hard kijkt u niet uit om terug samen met uw vrienden op café of restaurant te gaan, uw (groot)ouders te knuffelen of naar een concert of sportwedstrijd te gaan kijken?

Vaccinatie is de belangrijkste troef om de coronapandemie te stoppen!

Vaccinatie voorkomt dat u ernstig ziek wordt en het kan zo ook levens redden. Door u te laten vaccineren, neemt dus de druk op de zorg af en daalt het sterftecijfer.

planning

januari - februari | woonzorgcentra en zorgpersoneel

In januari werd al een groot deel van de bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd. Het overige deel is nu aan de beurt, samen met het personeel van ziekenhuizen en het zorgpersoneel, en de artsen en verpleegkundigen in uw buurt. 

maart | 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen

In maart is het de beurt aan 65-plussers, mensen met chronische ziektes en de essentiële beroepen.

rest van de bevolking

De rest van de volwassen bevolking wordt gevaccineerd van zodra er voldoende vaccins zijn (vermoedelijk vanaf mei). 

oproepingsbrief en reservatiesysteem

U wordt verwittigd als u aan de beurt bent. U ontvangt van de Federale overheid een brief met de datum, plaats en het uur van vaccinatie. Vervolgens kunt u uw reservatie online bevestigen of verzetten.

vaccinatiecentrum

De Eerstelijnszone Voorkempen heeft een vaccinatiecentrum ingericht voor alle volwassen inwoners uit Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel. U wordt gevaccineerd in het:

 • Provinciaal Vormingscentrum
  Smekenstraat 61
  2390 Malle

hoe verloopt uw vaccinatie | het parcours in vier stappen

Als u naar het vaccinatiecentrum komt, moet u uw oproepingsbrief en eID bij de hand hebben. Hebt u dit niet bij, dan wordt u niet gevaccineerd. Uiteraard is het dragen van een mondmasker verplicht.

1. het onthaal

U checkt in. De onthaalmedewerker controleert uw identiteitsgegevens. U wordt begeleid naar een van de acht administratieve ruimtes. Als u zich te vroeg meldt, mag u even plaatsnemen in een bufferruimte.

2. de administratieve ruimte

De administratief medewerker geeft u info over het vaccin en over eventuele nevenwerkingen. Uw medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand wordt overlopen. Uw vaccin wordt geregistreerd en er wordt onmiddellijk een afspraak met u gemaakt voor een tweede inenting (indien nodig).

3. de vaccinatieruimte

De verpleegkundige vaccineert u. Er is één type vaccin per vaccinatieruimte.

4. de wachtruimte

Na de vaccinatie moet u een kwartier rusten in de wachtruimte. Er is een medewerker in de buurt om stoelen te ontsmetten en om eventuele nevenwerkingen te signaleren. Er zijn extra stoelen voor mogelijke mantelzorgers en begeleiders. Apart sanitair voor de patiënten is voorzien.

101 vragen? Hier alvast een antwoord op 18 belangrijke vragen

Waarom moeten inwoners van Zoersel naar Malle gaan?

Zoersel behoort samen met vijf andere gemeenten (Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem en Zandhoven) tot de Eerstelijnszone Voorkempen. Binnen deze eerstelijnszone is één vaccinatiecentrum voor iedereen uit deze zone. Iedereen die ouder is dan 18 jaar, wordt hier gevaccineerd.

Ik wil mij in een ander vaccinatiecentrum laten vaccineren. Kan dat?

Neen, dat zou voor te grote logistieke en operationele problemen zorgen bij het uitnodigen van mensen en het beheren van de voorraad van nodige vaccins in elk centrum.

Is het vaccinatiecentrum ook toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn?

We zorgen ervoor dat het vaccinatiecentrum vlot en veilig toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator, maar ook voor blinden en slechthorenden. Minder mobielen mogen een begeleider meebrengen als ze zich komen laten vaccineren. Ook mantelzorgers mogen een persoon mee begeleiden in het vaccinatiecentrum.

Is er voldoende parkeerplaats voorzien aan het vaccinatiecentrum?

Het Provinciaal Vormingscentrum Malle heeft twee ruime parkings waar voldoende auto’s kunnen staan.

 • Parking 1 grenst aan het Provinciaal Vormingscentrum en is bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn en voor fietsers.
 • Bent u nog mobiel genoeg, dan kunt u uw wagen op Parking 2 zetten. Deze parking is ongeveer 300 meter verwijderd van het centrum.
Is het COVID-19 vaccin verplicht?

Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders.

Is de vaccinatie gratis?

Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.

Wat als ik nu de vaccinatie weiger, wanneer kan ik me dan laten vaccineren?

De vaccinatie is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. U hebt dus het recht om de vaccinatie te weigeren. In dat geval kunt u later aansluiten bij een volgend aanbod van vaccinatie. U komt wel achteraan in de rij, na alle mensen die wel ingaan op hun uitnodiging.

Moet ik getest worden op COVID-19 vooraleer ik het vaccin krijg?

Nee, u hoeft niet getest te worden op antistoffen voor de vaccinatie. Ook als u besmet bent zonder dat u het weet, kan het vaccin veilig toegediend worden.

Zijn de vaccins veilig?

De vaccins werden uitgetest op tienduizenden mensen, ook op ouderen en kwetsbaren. Al deze studies werden kritisch onderzocht door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. 
Pas nadat voldoende aangetoond werd dat de vaccins van goede kwaliteit, werkzaam en veilig zijn, werden de vaccins goedgekeurd om ze toe te dienen.

Zijn er bijwerkingen?

Er zijn milde bijwerkingen vastgesteld die snel voorbijgaan. De risico’s van Covid-19 zijn véél groter. De veiligheid wordt opgevolgd door geneesmiddelenagentschappen in heel Europa.

Waarom ging de ontwikkeling van de vaccins zo snel?

Daar zijn twee belangrijke redenen voor:

 1. Nog nooit hebben onderzoekers en ontwikkelaars zich gelijktijdig op een vaccin geworpen. Al hun andere werk werd aan de kant geschoven.
 2. Ze moesten niet van een wit blad beginnen. De basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd zijn, werden de voorbije jaren al ontwikkeld.
Wanneer word ik gevaccineerd?

In januari werd al een groot deel van de bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd. Het overige deel is nu aan de beurt, samen met het personeel van ziekenhuizen en het zorgpersoneel, en de artsen en verpleegkundigen in uw buurt. In maart* is het de beurt aan 65-plussers, mensen met chronische ziektes en de essentiële beroepen. De rest van de volwassen bevolking wordt gevaccineerd van zodra er voldoende vaccins zijn (vermoedelijk vanaf mei). 

Hoe weet ik wanneer het aan mij is?

U wordt verwittigd als u aan de beurt bent. U ontvangt van de Federale overheid een brief met de datum, plaats en het uur van vaccinatie. Vervolgens kunt u uw reservatie online bevestigen of verzetten.

Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog besmet raken met COVID-19?

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat u zelfs na vaccinatie toch nog COVID-19-positief wordt. Het blijft dus belangrijk om ook na vaccinatie de veiligheidsmaatregelen te blijven volgen.

Kan ik anderen nog besmetten met COVID-19 als ik gevaccineerd ben?

De COVID-19-vaccins beschermen tegen een infectie (bevestigd door een PCR-test) en tegen ziekte en verwikkelingen. Of u als gevaccineerde minder kans hebt om anderen te besmetten is nog onderwerp van verder onderzoek.

Hoe lang blijf ik beschermd tegen COVID-19 met een vaccin?

De bescherming na infectie duurt een paar maanden en er wordt verwacht dat dit na vaccinatie langer is. Momenteel is er geen informatie of herhalingsinentingen nodig zijn. 

Moet ik de coronaregels blijven volgen als ik gevaccineerd ben?

Ja. Niet iedereen kan tegelijkertijd gevaccineerd worden. Daarom moet u er voor blijven zorgen dat het virus zich niet verspreidt, ook nadat u gevaccineerd bent.  Tot iedereen is gevaccineerd, is het belangrijk dat u de coronaregels respecteert. Volg daarom steeds de zes gouden regels:

 1. Draag een mondmasker.
 2. Ontsmet uw handen.
 3. Hou 1,5 meter afstand.
 4. Volg de regels over nauwe contacten.
 5. Doe activiteiten liefst buiten.
 6. Denk aan kwetsbare mensen.
Wanneer kan mijn normale leven weer starten?

Als iedereen de kans gekregen heeft om zich te laten vaccineren en de meeste mensen (minstens 70%) dat ook gedaan hebben. Hoe snel dat kan, hangt af van hoeveel vaccins er wanneer komen... en van u. Laat u dus zeker vaccineren wanneer u aan de beurt bent.