uw tuin vol blaadjes? #LaatZeLiggen

We hebben niet alleen een warme, maar ook droge zomer achter de rug. Dit zorgt niet alleen voor mislukkingen van de oogst, ook onze tuinen en parken blijven niet gespaard. De beste remedie tegen droogte? Laat de herfstblaadjes liggen.

gratis mest en humus

U kent het wel. Als de herfst in het land is en u hebt bomen in uw tuin staan, gaat u gegarandeerd elke week alle gevallen bladeren netjes opruimen. Is dit wel nodig? Als u de blaadjes laat liggen, zorgen deze ervoor dat uw tuin gewapend is tegen de volgende zomer. Bomen halen namelijk voedingsstoffen uit de bodem, halen CO2 uit de lucht en droppen die in uw tuin. Als u de herfstblaadjes laat liggen, hebt u tegen volgende zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water vasthoudt.

naaktstrand

De aarde is te vergelijken met een naaktstrand. Als zonnebaders enkele dagen zonder water blijven liggen, verschrompelen ze. Krijgen ze schaduw, dan drogen ze minder snel uit. Hetzelfde principe geldt voor ‘blote’ aarde. De zon droogt de aarde volledig uit. Een bladerdek zorgt als een parasol voor de nodige bescherming tegen de uitdrogende zon. In de winter dient het als een beschermdeken.

natuurlijke cyclus herstellen

Blaadjes maken de gazon niet kapot, teveel blaadjes wel. Als u harkt, leg ze dan onder een boom of in uw moestuin. Er over rijden met uw grasmachine is ook een optie. Zo versnippert u ze en hoeft u uw gazon niet meer te bemesten.