update GAS-reglement | niet om mee te lachen

Een nieuw jaar vraagt om een update van het GAS-reglement, dat concreet vier nieuwe inbreuken bevat waarvoor u beboet kunt worden. Eén daarvan is het gebruik van en de handel in lachgas (met de bedoeling in een roes te komen).

Jongeren doen steeds vaker beroep op lachgas om in een euforische roes te komen. Die roes begint onmiddellijk en duurt enkele minuten. Ofwel gebruiken ze hiervoor een tank met lachgas, waarbij ze gemakkelijk en snel ballonnen kunnen vullen om het gas zo te inhaleren, ofwel doen ze dit aan de hand van ampullen of kopen ze tijdens het uitgaan lachgas rechtstreeks in een ballon.

gevaren

Voor veel jongeren is de auto de plek om met vrienden af te spreken om lachgas te gebruiken. Daar kunnen ze, in kleine kring en met het nodige comfort, in een roes geraken.

Helaas brengt die roes naast euforie ook risico’s met zich mee zoals duizeligheid, hoofdpijn en zelfs gevoelloosheid in armen en benen. Wie op dat moment blijft autorijden, is niet alleen een gevaar voor zichzelf en zijn passagiers, maar ook voor andere weggebruikers.

sensibiliseren

Greet Wouters, woordvoerster van de politiezone Voorkempen, is tevreden dat het gebruik van en de handel in lachgas (met de bedoeling in een roes te komen) nu opgenomen is in het GAS-reglement. “We zijn blij dat we er tegen kunnen optreden. En we gaan zeker ook verder sensibiliseren om jongeren nog beter te bereiken.”

wat verandert er nog?

Het nieuwe GAS-reglement bevat ook nog drie andere, nieuwe inbreuken waarvoor u een GAS-boete kunt krijgen.

  • Zo mag u als handelaar in tweedehandsvoertuigen geen visitekaartjes aanbrengen op geparkeerde auto’s of mensen hierover aanklampen op straat.
  • Verhuurt u een onroerend goed, zoals een huis, appartement of kamer, dan moet u bij elke publieke mededeling verplicht de huurprijs, de gemeenschappelijke lasten en de EPC-waarde vermelden.
  • U kunt een boete krijgen als u de maatregelen, vastgelegd in een burgemeesterbesluit, niet naleeft.

U kunt het volledige artikel terugvinden in ons ZOERSELmagazine van februari (pagina 6).

Meer info?

Greet Wouters, T 03 210 42 02, greet.wouters@police.belgium.eu