Steven De bruyn gaat solo

Steven De bruyn, muziektalent die de grenzen van de mondharmonica aftast, leverde met ‘The Eternal Perhaps’ zijn eerste soloalbum af. Hij was al bekend van El Fish, The Rhythm Junks en zijn samenwerkingen met blueslegende Roland. Met dit eigen album, kwistig voorzien van recensiesterren en veel lovende kritieken, vond hij een evenwicht tussen buikgevoel, techniek, maar vooral speelplezier.

de vibe oppikken

Ik heb je altijd meer als bluesmuzikant gezien. Na het beluisteren van je soloplaat ben ik geneigd die mening te herzien. Hoe zou je je muziek zelf omschrijven?

Steven: Mijn leven is muziek en past voor mij niet in een bepaald vakje. Soms is het filmisch, soms blues, jazz of wereldmuziek ... Improvisatie is belangrijk voor mij. Een optreden zal nooit helemaal hetzelfde zijn. Ik zal altijd proberen een soort vibe op te pikken en daar iets mee te doen.

inhalerend spelen

Hoe belangrijk zijn je handen, adem, lippen bij het bespelen van een mondharmonica?

Steven: Je maakt heel veel klank met hoe je je handen houdt, hoe je ‘cupt’ en ademt door je instrument. In deze coronatijden moet er afstand zijn want wij ademen veel in door ons instrument.

De mondharmonica is het enige instrument dat je al inhalerend bespeeld, tenzij het fluiten misschien. Sommige mensen kunnen fluiten terwijl ze inhaleren. Via de mondharmonica inhaleer je voor 50 procent of meer. Daarom gebruiken we trouwens ook onze eigen microfoons.

De mondharmonicamuziek is zó persoonlijk: iedereen heeft een ander ritme van ademen, een andere longinhoud, een ander timbre. Ook zal iemand met andere handen anders klinken.

solo met twee

Als alles meezit, speel je op 17 oktober in de Kapel. Je zal dan geflankeerd worden door Jasper Hautekiet.

Steven: Jasper is een goede vriend en uitstekend muzikant. We spelen al meer dan vijftien jaar samen muziek (hij was ook de bassist van de The Rhythm Junks) en hij is een super geestige, intelligente kerel. Heel fijn om met hem op de baan te zijn! Door zijn interactie komt de muziek nog meer tot leven. Met twee is het makkelijker improviseren dan alleen. De klankkleur van een contrabas gaat goed samen met mondharmonica. Dan bereik je een heel scala van klanken die je anders niet hebt.

Het volledige interview leest u in ons Zoersel magazine van augustus (p. 14-15). 

tickets

Tickets (€ 13 in voorverkoop) kunt u bestellen via: