slibruiming grachten begonnen
gepubliceerd op do 25 mei 2023Text
Pidpa ruimt jaarlijks een deel van de grachten op ons grondgebied. Zij is namelijk verantwoordelijk voor het afval- en regenwaterbeheer in onze gemeente. Ieder jaar zijn verschillende zones aan de beurt voor de ruiming, waardoor elke gracht om de vier jaar weer proper is. Momenteel is men aan het werk in zones 1, 2, 3, 5 en 6 (zie kaart). De detailplannen per zone vindt u hier.
belang van grachten
Onze grachten en beken zorgen uiteraard voor afwatering om waterlast te voorkomen. Maar minstens even belangrijk: via de grachten kan het water deels in de grond dringen. Zo stijgt het grondwaterniveau, want daarvan zijn steeds vaker tekorten.
verantwoordelijkheid Pidpa
Pidpa staat niet alleen in voor het drinkwater in onze gemeente, maar is dus ook verantwoordelijk voor ons afval- en regenwaterbeheer. Om de grachten in vorm te houden, ruimt Pidpa geregeld het slib en vuil op. Ieder jaar zijn verschillende zones aan de beurt voor een ruiming. Elke straat in Zoersel is door Pidpa toegewezen aan één van de in totaal zestien zones. Dit jaar zijn de groene zones op de kaart aan de beurt. Het ruimen staat volledig los van het maaibeheer van de grachten en bermen.
wat u kunt doen
- Als bomen of hagen op uw perceel voor overhangende takken zorgen (over de gracht), snoei deze dan.
- Ook eventuele beplantingen op de perceelgrens of op de schuine kant mogen de ruiming niet hinderen.
- Afvoerbuizen in de grachten, bijvoorbeeld van regenwater, mogen niet uitsteken. Zaag ze liefst schuin af en verstevig ze waar mogelijk, of tracht ze te markeren zodat ze goed zichtbaar zijn. Zo voorkomt u beschadigingen.
Indien er elders een probleem zou zijn, kunt u dit steeds melden via het online klantenloket van Pidpa.
wist u dit?
Als er een buis in de gracht is geplaatst, bijvoorbeeld onder uw oprit, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van deze buizen. Maak de buizen regelmatig vrij, bijvoorbeeld met een hark of door ze grondig door te spoelen, om zo verstoppingen te voorkomen.
Plaatste u zelf betuining, dan bent u ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de gracht. De kans op schade is dan immers te groot.