serviceflats de Loteling in Zoersel krijgen als eerste zonnepanelen op hun dak

Eén van de doelstellingen van het ambitieuze klimaatplan van gemeente & ocmw Zoersel, is het plaatsen van zonnepanelen op alle gemeentelijke gebouwen die hiervoor geschikt zijn. Serviceflats De Loteling gaan met de eer lopen. Zij zijn het eerste gebouw waarop onlangs zonnepanelen werden geplaatst in samenwerking met energiecoöperatie Zonnewind uit Zandhoven.

De plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen stond bovenaan de lijst van acties van de Zoerselse klimaatbende. Deze bende vertegenwoordigt alle vijfde en zesdejaars van de Zoerselse basisscholen. Tijdens de klimaatmars in juni 2019 overhandigden ze de actielijst aan de burgemeester. “We zijn dan ook zeer blij dat we de voornaamste eis van onze klimaatbende hebben omgezet in de praktijk”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken trots.

een zonnige start

Maar liefst 40 zonnepanelen van elk 275 Wp zullen zorgen voor groene stroom. “Deze zonnepanelen slaan energie op bij zowel zon- als daglicht en zijn speciaal gemaakt voor ons wisselvallige klimaat. Ook met minder zonuren heb je dus genoeg energie”, legt schepen voor klimaatbeleid, Marc de Cordt, uit. “Het plaatsen van zonnepanelen op de gebouwen van serviceflats De Loteling is nog maar het begin. De volgende maanden plannen we nog grotere projecten met zonnepanelen op het administratief centrum en op de sporthal van basisschool Beuk en Noot”, vervolgt de schepen.

Zonnewind

Voor dit project werkt de gemeente samen met energiecoöperatie Zonnewind, die een serieuze meerwaarde geeft aan deze projecten. Deze energiecoöperatie brengt burgers samen om te investeren in energiebesparing en opwekking van hernieuwbare energie. Inwoners van Zoersel en de omliggende gemeenten komen samen om mee te investeren in de plaatsing van zonnepanelen en dus ook in het duurzaam klimaatbeleid van de gemeente. Hierdoor genieten de inwoners mee van alle voordelen dat dit met zich meebrengt.