phishing | betaal deze rekening niet!

Er gaan opnieuw valse e-mails rond waar phishers zich uitgeven voor gerechtsdeurwaarders. Dit maal vragen ze u om een afval- en rioolbelasting te betalen voor de gemeente. Voor alle duidelijkheid: dit zijn geen echte mails, ook al bestaat dit bureau van gerechtsdeurwaarders echt.

U kunt de valse e-mail herkennen aan het mailadres waarmee het verstuurd werd. In dit geval ook aan de specifieke vraag: we hebben hier in Zoersel namelijk geen afval- en rioolbelasting. Voer dus zeker geen betalingen uit!

bij twijfel

In het algemeen geldt: als u twijfelt over de echtheid van een mail, open dan zeker geen links of bijlagen en neem contact op met de afzender op een andere manier, om te verifiëren of dit bericht echt van hem/haar komt. Stuur het verdacht bericht - bij de minste twijfel - door naar verdacht@safeonweb.be. Daar kunnen ze valse URL’s laten blokkeren zodat er minder slachtoffers vallen.

te laat

Als u een wachtwoord hebt doorgegeven, dat u ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Als u uw creditcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) en uw bank. Die laatste kan misschien nog net op tijd verdachte transacties blokkeren.  

voorbeeld van de valse e-mail