ook wij - en onze jeugd - CurieuzeNeuzen mee

Naast de maar liefst 50.000 mensen die zich al registreerden om te mogen deelnemen aan het grote burgeronderzoek ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’, hebben ook wij ons kandidaat gesteld om metingen te doen op het openbaar domein.

In tegenstelling tot het burgeronderzoek, waarbij van die 50.000 kandidaten er nog 5.000 zullen overblijven, zijn wij als lokaal bestuur wel al zeker van deelname aan het project, mits betaling van € 250/meetpunt. Vorige week besliste het college van burgemeester en schepenen om op drie publieke locaties zo’n meetpunt te installeren. Van vrijdag 2 april tot vrijdag 1 oktober 2021 zullen we dus de hitte en de droogte in kaart brengen in:

  • het gemeentepark (deelgemeente Halle),
  • de pastorietuin (deelgemeente Zoersel),
  • het grasplein achter het administratief centrum (deelgemeente Sint-Antonius).

Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet en deze data vervolgens doorstuurt naar de Universiteit Antwerpen. Elke sensor is bovendien gekoppeld aan een uniek online dashboard, dat ons ook dagelijks een update van de metingen laat zien.

jong geleerd is oud gedaan | primeur

Het is belangrijk om ook al op de schoolbanken te leren over klimaatverandering. Daarom werken een aantal leerkrachten-in-opleiding van de Thomas More Hogeschool en CurieuzeNeuzen (*) samen verschillende lespakketten uit, voor zowel lager als secundair onderwijs. De lespakketten focussen onder meer op verschillende aspecten van het bodemecosysteem en klimaatverandering, met extra aandacht voor droogte, hittegolven en de weerbaarheid van onze bodem. Ze voorzien spelvormen, linken naar nuttige sites, filmpjes en proefjes die de leraar toelaat zelf creatief aan de slag te gaan met de materie.

Om die lespakketten te testen, doen ze beroep op de leerlingen van onze gemeentelijke basisschool Beuk & Noot. Op basis van de opgedane ervaringen daar zullen ze de lespakketten in een definitieve vorm gieten, om nadien over heel Vlaanderen uit te rollen. Van een primeur gesproken!

(*) In samenwerking met De Helix, MOS (educatieve werking van het Departement Omgeving), Klimaatlink (een project van het Global Change Ecology Center) en de Universiteit Antwerpen.