oktober is compostmaand

De compostmaand van Vlaco wordt normaal gezien steeds in het voorjaar gehouden. Aangezien het voorjaar allesbehalve normaal te noemen valt, werd de compostmaand noodgedwongen verschoven naar het najaar. Bij deze wordt oktober uitgeroepen als compostmaand!

Waarvoor in het najaar compost gebruiken in uw tuin?

Compost is de meest milieuvriendelijke bemesting, vooral omdat voedingsstoffen (plantenresten) uit de tuin herbruikt worden. Het houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat ziekteverwekkers tegen. Hier enkele voorbeelden waarvoor u compost kunt gebruiken.

Bloembollen: bloembollen die in het voorjaar bloemen, plant u best in het najaar (tussen eind september en november). Door compost te gebruiken, geeft u hen de beste start voor aanstaande lente.

Bomen: Plant u dit najaar nog bomen, geef hen dan een gezonde dosis compost mee. De bomen zullen er jarenlang profijt van hebben.

Bestaand gazon: Doe wat compost op uw gazon. Dit als jaarlijkse onderhoudsdosis. Verdeel de compost in kleine hoopjes op het gazon. Met een hark kunt u vervolgens de compost over het gazon uitspreiden. Een dun laagje van 0,5 centimeter is voldoende.

Gazon aanleg: Start u binnenkort met de aanleg van uw gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Hier heeft uw gazon de komende tien tot vijftien jaar profijt van.

handen uit de mouwen

Om de compostmaand extra kracht bij te zetten, wordt de handschoen-actie opnieuw opgezet. Koopt u in oktober op het IGEAN-recyclagepark een zak IGEAN-compost, dan krijgt u een handig paar tuinhandschoenen cadeau – zolang de voorraad strekt.

En nu, aan de slag!