nieuwe gele doos kan van levensbelang zijn

Wanneer een thuiswonende 80-plusser in nood verkeert of vermist is, is het voor de hulpdiensten soms erg moeilijk om op korte tijd de nodige medische, persoons- en contactgegevens te vinden. Daarom wordt in Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel de gele doos geïntroduceerd.

Wat is de gele doos?

De gele doos is een soort brooddoos waarin de eigenaar in kwestie, aan de hand van een aantal fiches, alle levensbelangrijke informatie over zichzelf verzamelt. De gele doos wordt in de koelkast bewaard. In geval van nood weten de hulpdiensten dat ze ze daar kunnen vinden en winnen ze kostbare tijd. De doos kan dus letterlijk levens redden.

Voor wie?

Alle thuiswonende 80-plussers kregen afgelopen week een brief waarmee ze de gele doos - vóór 31 december - gratis kunnen afhalen bij de apotheker. Lukt het niet om ze zelf af te halen, dan kan dit ook door een familielid, mantelzorger of een medewerker van gezinszorg gebeuren (mét de brief).

Wat zit er in?

Sowieso:

  • medische fiche + medicatielijst
  • sticker (om op de binnenkant van de voordeur te kleven). Zo weten hulpverleners meteen dat er een gele doos in huis aanwezig is.

Eventueel:

  • kopie identiteitskaart
  • telefoonnummers van contactpersonen
  • wilsverklaring
  • fiche ‘vermiste persoon’ (hier te downloaden). Deze fiche is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.

actuele gegevens

Het is belangrijk dat de hulpverlener over de correcte informatie beschikt. Zorg er dus voor dat de inhoud van de gele doos steeds actueel blijft.