nieuwe fietsroute voor kunst- en architectuurliefhebbers

Vanaf nu kunnen kunstliefhebbers genieten van een unieke fietstocht langs de mooiste kunstwerken en architectuurpareltjes in Zoersel. De route van ongeveer 27 km lang is geschikt voor het hele gezin en biedt een inspirerende blik op hedendaagse kunst en architectuur in de openbare ruimte van de groene gemeente.

Zoersel heeft een rijk aanbod aan kunstwerken en waardevolle architectuur op het openbaar domein. De gemeente investeert al jarenlang in kunst en is trotse eigenaar van onder andere Lichtbalans van Jan Dries, Inside Out van Joanna Mowbray en de Lindeboom van Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens. De nieuwe fietsroute verbindt deze en vele andere werken. Bovendien maakt de fietser kennis met alle beschilderde nutskasten die verspreid staan over de gemeente. De kleurrijke mix zorgt voor een unieke ervaring waarin kunst en architectuur naadloos samengaan.

inventarisatie van kunst in openbare ruimte

Bij de inventarisatie van kunst in de openbare ruimte vallen twee grote spelers op: PZ Bethanië en Monnikenheide-Spectrum.

Op het domein van Bethanië, achter het administratief centrum, bevinden zich tientallen kunstwerken waarvan de meest in het oog springende werken zijn opgenomen in de route. In de Monnikendreef ontdekken fietsers dan weer de architectonische hoogstandjes van Monnikenheide-Spectrum.

street-art in Zoersel

Een bijzonder onderdeel van de route zijn de beschilderde nutskasten, een project van Treepack in het kader van Tour Elentrik. Deze organisatie, die sociaal-artistieke projecten begeleidt, heeft diverse nutskasten omgetoverd tot kleurrijke kunstobjecten. Ook het kunstcollectief van de Facktorij en het Zoerselse filiaal van het tekenatelier Turnhout hebben bijgedragen aan dit project. Ideaal om de jongste leden van het gezin mee te laten speuren naar deze artistieke pareltjes.

praktische informatie

De fietsroute kan op elk moment worden verkend, of het nu in zomerse outfit, regenponcho of goed ingeduffeld is. De folders van de route zijn verkrijgbaar in de bibliotheken, in het administratief centrum en bij Toerisme Zoersel vzw. Via onderstaande QR-code verken je de route op smartphone.