nieuwe blauwe zak vanaf 1 maart

In de huidige blauwe pmd-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Vanaf 1 maart mag u ook alle andere plastic verpakkingen in uw blauwe zak deponeren. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.

De blauwe pmd-zak werd meer dan twintig jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens worden meer verpakkingen gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Daar mag u trots op zijn. Want door goed te sorteren, worden gebruikte verpakkingen opnieuw ingezet als grondstof. Goed voor minder CO2-uitstoot en energiebesparing.

het kan altijd beter

De tijd heeft niet stilgestaan. Verpakkingen zijn op twintig jaar tijd enorm veranderd. En ook dankzij verschillende technologische ontwikkelingen kunnen er vandaag al meer plastic verpakkingen gerecycleerd worden.

goed voor het milieu

Omdat er in de nieuwe blauwe zak meer verpakkingen mogen, gaat u dit ook voelen aan uw restafval. Jaarlijks kunt u tot wel acht kilogram restafval uitsparen, wat  niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Bovendien stijgt het recyclagepercentage van 41% naar 65% en is dit goed voor 100.000 ton minder CO2 op jaarbasis.

Wat verandert er?

Buiten de ‘gewone’ pmd kunt u vanaf 1 maart ook volgende plastic verpakkingen kwijt in uw pmd-zak:

▪  schaaltjes, vlootjes en bakjes
Alle verpakkingen van charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen van bijvoorbeeld roomijs, cacaopoeder of wasmiddelcapsules kunt u erin kwijt.

▪  potjes en tubes
Yoghurtpotjes, plastic potjes van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren. Ook van de badkamer kunt u lege potjes dagcrème, tubes tandpasta of haargel in de blauwe zak deponeren.

▪  folies en zakjes
Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie, zoals bij drankblikken, wc-papier of rollen keukenpapier, folie rond magazines of folders ... Verder mogen ook alle plastic zakjes van diepvriesproducten, gemalen kaas en zelfs chips in de blauwe zak.

Mag ik alles zomaar in de zak steken?

Nee, om alles wat u in de zak steekt ook weer optimaal te kunnen recycleren, vragen we om rekening te houden met deze 5 vuistregels:

 1. steek geen verpakkingen in elkaar: er mag dan wel méér in de blauwe pmd-zak, maar het is belangrijk dat alles er los in zit om te kunnen sorteren!
 2. haal verschillende soorten plastic van elkaar, bv. bakje van vlees met folie of aluminium beschermlaagje aan een botervlootje
 3. gooi enkel lege verpakkingen in de blauwe zak
 4. maak niets vast aan de buitenkant van de blauwe zak
 5. check de beperkte lijst met verpakkingen die nog steeds niet in de blauwe zak mogen:
 • verpakkingen van giftige of bijtende producten
 • verpakkingen met kindvriendelijke sluiting
 • verpakkingen van motorolie, pesticiden of siliconentubes
 • verpakkingen met een inhoud die groter is dan 8 liter
 • piepschuim
 • plastic afval dat geen (huishoudelijke) verpakking is.

Wat met mijn oude pmd-zakken?

De oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als u thuis nog een voorraad hebt liggen. De nieuwe pmd-zakken kunt u vanaf 1 maart kopen aan het onthaal of in een van volgende handelszaken: voeding Janssens (Halle), Colruyt en Delhaize (Sint-Antonius) of Carrefour (Zoersel).