meer dan een vol Sportpaleis aan volgers voor weerstation Zoersel

“Of ik wel eens thuisblijf van een feestje om het weer te voorspellen? Dat gebeurt, ja!” Aan het woord is Zoerselaar Niels Spaenjers. Zijn ‘weerstation Zoersel’ bestaat dit jaar tien jaar en telt op Facebook meer dan 26.000 volgers!

Vanwaar de interesse om als 17-jarige kerel een weerstation te beginnen?
Het begon eigenlijk op mijn 13de. Ik fietste toen, door weer en wind, naar school. Ik wilde graag exact weten hoe koud het was, hoeveel sneeuw er viel, of het fel ging waaien ... Die cijfertjes interesseren me enorm. Na een paar goedkopere weerstations heb ik in 2014 - met mijn zakgeld en sponsoring van m'n oma - een professioneel exemplaar gekocht.

En tien jaar later staat je tuin vol?
Dat valt mee, hoor. Naast een basisweerstation, dat de temperatuur, hoeveelheid neerslag, luchtvochtigheid en UV-index meet, staat hier nog een windmeter, een luchtkwaliteitsmeter en een toestel dat de bodemtemperatuur en -vochtigheid meet. Op basis van die gegevens doe ik mijn waarnemingen. Voor de weersverwachtingen  baseer ik me dan weer op weermodellen en -kaarten.

Je job als HR-consulent is wel tótaal iets anders dan het weer voorspellen.
Klopt, maar je hebt er ook heel wat analytische vaardigheden voor nodig. Het is een andere invalshoek, maar ik werk ook met cijfers en dat vind ik er zo leuk aan. Voorlopig is er een goed evenwicht tussen het weerstation en mijn werk.

Zijn je voorspellingen meestal correct?
Meestal wel. Maar als dat niet het geval is, post ik een update. Ik merk dat de mensen dat appreciëren. Dan laten ze me bijvoorbeeld weten dat ze toch hun was nog hebben buiten gehangen of hun oogst binnengehaald.

Stel: ze voorspellen onweer, maar jij moet naar een feestje. Blijf je dan thuis om je updates te doen?
Als het feestje geen echte must is, is die kans wel reëel, ja. Zéker als het stormt of sneeuwt. Dan blijf ik heel de nacht wakker om updates te schrijven. Ook mijn volgers sturen dan extra veel foto’s of laten weten waar het onweer al bezig is. Handig om te delen.

Tot slot: mensen kunnen je website raadplegen of je volgen op sociale media?
Klopt. Op Facebook heb ik de kaap van 26.000 volgers bereikt en dat aantal blijft nog groeien. Ik heb er tien jaar hard voor gewerkt, en ik sta er elke dag om 6 uur voor op (lacht). Het is fijn dat dat z’n vruchten afwerpt.

 

Vrijwillige bijdragen of advertenties zijn cruciaal voor het voortbestaan van Niels zijn weerstation en website. Je vindt alle info op weerstationspaenjers.be/inzamelactie.