landbouwers vragen aandacht van wandelaars

We hebben in onze gemeente prachtige wandel- en fietspaden langs het platteland. De beweging en de ruimte brengen ons zo tot rust tijdens de aanslepende coronamaatregelen. De landbouwers ondervinden echter dat niet elke wandelaar en fietser evenveel respect toont voor hun weiden en de dieren die er vertoeven.

besmette hondenpoep

Als hondeneigenaar weet u dat u steeds hondenpoepzakjes bij zich moet hebben als u met uw hond op stap gaat. Maar uiteraard moet u deze ook gebruiken als uw hond iets achterlaat in de bermen of op de paden. Dit is niet alleen beter voor de schoenen van de wandelaars achter u, het heeft ook gezondheidsredenen! Hondenpoep kan namelijk besmet zijn met Neospora-parasieten. Als bijvoorbeeld koeien de eitjes van die parasiet binnen krijgen, dan kan dit leiden tot het afstoten van een ongeboren kalf. Ook kinderen, die langs velden lopen en in aanraking komen met hondenpoep, kunnen hierdoor gezondheidsproblemen krijgen.

Laat uw hond dus ook niet zomaar loslopen in de wei! Ze doen niet enkel de andere dieren schrikken, maar u kunt vast ook niet met uw zakje bij de plaats waar uw hond net een drolletje heeft achtergelaten.

dodelijk zwerfvuil

U merkte het zelf vast ook op bij uw wandeltochten: er ligt heel wat zwerfvuil in de bermen, grachten en weiden. Dit ziet er niet alleen slordig uit, het heeft ook ernstige gevolgen voor de landbouwdieren die er grazen. Als zwerfvuil in hun maag terecht komt, en dit wordt niet snel genoeg opgemerkt, kan het dier daaraan overlijden. Uw afval thuis weggooien is dus de boodschap!