kunstcadeau strijkt neer in Halle

Tijdens de gemeenteraadszitting van 19 januari werd de schenking ‘Poortwachter’, een kunstwerk van Paul Gees, aanvaard door de gemeenteraad. Het werk werd door Paul Gees (de maker) en Lia Schelkens (Tweede Natuur) zonder voorwaarden geschonken en is te bewonderen in het park van Halle.

een werk onder spanning

Poortwachter, een werk uit 1993, is opgevat als een punt van oriëntatie. Gees maakte zowel een schets als een maquette bij de voorbereiding. Het resultaat is een solide balkvorm die zich schrap zet tegenover de elementen. In de constructie wordt een ruwe steen omklemd. Uit de confrontatie tussen deze materialen ontstaan spanningsvolle tegenstellingen in een breekbaar evenwicht. Poortwachter wordt hier voortreffelijk opgenomen in het verticale ritme van de omgeven bomen.

Sinds 1980 onderzoekt Paul Gees (Aalst 1949) in zijn werk de relatie natuur-cultuur. Zijn sculpturen komen neer op bedacht samengestelde composities waarbij evenwicht, spanning en geraffineerd gevoel voor verhoudingen de boventoon voeren. Daarbij valt het weloverwogen gebruik van hout, metaal en steen op.