koop bewust hier in Zoersel

We kunnen het niet genoeg herhalen: koop hier in Zoersel én daarbij liefst korte keten. Ook het gemeentebestuur van Zoersel nam deze twee pijlers mee in haar beleidsintensies voor deze legislatuur. Waarom lokaal kopen en korte keten zo belangrijk zijn? ‘t Is goed voor Zoersel, maar ook voor u!

waarom lokaal kopen?

Het loont! Want het geld dat u uitgeeft als u lokaal koopt, geeft de gemeenschap terug: in een job voor uw buurvrouw, in minder files op de weg, in kwaliteitsvolle producten en betere service, in een veel persoonlijker contact, in personeel met een glimlach, in een correcte prijs voor de onderaannemers, in de exacte info die u nodig hebt, in meer gezellige lokale zaken in uw buurt ...

Kortom: u investeert mee in uw eigen plaatselijke gemeenschap én u steunt indirect veel lokale verenigingen, maatschappelijke projecten en (sport)activiteiten, want lokale ondernemers zijn vaak de eersten om te sponsoren!

waarom korte keten?

Maar eerst: wat is korte keten? In een korte keten koopt u als consument rechtstreeks bij de producent. Op die manier kan hij/zij zelf prijs, productiemethode en aanbod bepalen. Ook voor u heeft het heel wat voordelen. U weet immers perfect waar uw voedsel vandaan komt én u krijgt kraakverse en kwaliteitsvolle (seizoens)producten op uw bord. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteunt u nogmaals de lokale economie. Nu u dit weet, smaakt een lokale, korte ketenmaaltijd nog beter. Zeker als u uw producten of maaltijden bestelt en ophaalt met de fiets!

Zoersel neemt zelf actie

Ook wij als gemeente en ocmw zetten in op korte keten en lokale economie. Zo ondersteunen we initiatieven als de Voedselteams en de samentuin vzw De Veldstraat. We kopen sinds kort bruiswater van Ordal aan, dat haar water put uit een bron in Ranst. We voorzien fruit op het werk van Wijngaardhof. Onlangs hebben we tijdens een Europees congres een lunch geserveerd met lokale producten. Ook onze sociale kruidenier de NetZak bevoorraadt zich waar mogelijk bij lokale telers en handelaars.

opnieuw premie voor handelaars

Omwille van de tweede verplichte sluitingsperiode, besliste de gemeenteraad om opnieuw een premie toe te kennen aan onze Zoerselse handelaars. Alle info over de aanvraag van deze premie vindt u hier terug.

winkelen op z'n Zoersels

Lokaal winkelen gaat vlotter met een handige, opvouwbare boodschappentas, vindt u niet? Daarom lieten we een Zoerselse versie maken, die in elke handtas of broekzak past. Bovendien zijn ze niet enkel herbruikbaar, maar ook gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. De tasjes worden verdeeld via onze Zoerselse scholen. Hebt u geen schoolgaand kind in Zoersel, maar wilt u wel graag een tasje? Dan kunt u ze vanaf 11 januari afhalen in de bibliotheken (tijdens de openingsuren) en het administratief centrum (Let wel, omwille van corona werken wij op afspraak. Bel hiervoor naar T 03 2980 0 00).

Deze boodschappentas kunt u dan zeker gebruiken als u eten gaat afhalen in één van onze vele horecazaken. Geen zin om te koken dit weekend? Dan bezorgen deze horecazaken u een heerlijke afhaalmaaltijd aan.