komt er een drama op ons af?

Afgelopen weekend schreef professor Wim Derave, inspanningsfysioloog aan de UGent, een open brief aan de medemens. Hierin roept de professor op tot het ernstig nemen van de maatregelen over het coronavirus. Wij delen deze brief graag met u.

twee brieven voor twee werelden

De professor schreef aanvankelijk een algemene “brief aan de medemens”. Dat deed hij afgelopen zaterdag, 14 maart, naar aanleiding van de talloze ‘lockdown feestjes’ die vrijdagavond 13 maart werden gehouden. De dag na zijn “brief aan de medemens”, schreef de professor een tweede brief, speciaal bedoeld voor de jonge medemens. In deze tweede brief roept professor Wim Derave op dat het superbelangrijk is dat de maatregelen die door de regering genomen worden, strikt worden opgevolgd. Alles wat nu gebeurt, mag niet weggelachen worden.

“indien we de huidige maatregelen strikt opvolgen, zal het hels zijn, maar misschien nog niet catastrofaal”

Donderdag 12 maart werd er door onze regering beslist om de verstrengde maatregelen te laten ingaan vanaf vrijdagavond, met als reden het allemaal georganiseerd te krijgen. Het was niet de bedoeling dat iedereen nog genoot van de laatste avond uitgaan met vrienden. “We zijn veel te veel gesteld op onze individuele verlangens om deze epidemie de baas te kunnen”, vertelt Wim Derave. Dit individualisme gaat ons de das omdoen.

flatten the curve

Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de epidemie zich trager verspreidt, het afvlakken van de curve. We moeten ervoor zorgen dat onze bubble, onze kennissenkring, zo klein mogelijk blijft. Die bubble mag maar één persoon bevatten, wat heel moeilijk is. Andere mensen kan u best vermijden. Het belangrijkste wat u in de volgende weken kunt doen, is uw burgerzin gebruiken. Het is een zware opdracht voor iedereen. “In België hebben we dit niet meer meegemaakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Eten zal er deze keer wel genoeg zijn (dus niet hamsteren!)”, voegt professor Derave er nog aan toe.

“Iedereen van ons kan nu een leven redden door zich verantwoord te gedragen, door het collectief boven het individu te plaatsen”.

Ook u bent verantwoordelijk voor mensenlevens van anderen. Wacht dus zeker niet langer en doe wat u moet doen.