knaagdieren gespot?

Ratten in uw tuin, kippenhok, beek of gracht? Bezorgt het lezen over deze diertjes u al de kriebels en ziet u ze liever gaan dan komen? Dan kunt u heel wat voorzorgsmaatregelen nemen om de huidige rattenplaag mee de kop in te drukken.

voedsel wegnemen

Ratten worden aangetrokken door een overvloed aan voedsel. Als er weinig of geen eten te vinden is, dan blijft de overlast beperkt. Let wel, de voedselbron hoeft niet noodzakelijk op de eigendom van de persoon te liggen die last heeft van ratten.

  • kippenvoer: Meestal wordt er meer voedsel (granen) gestrooid dan de kippen opkrijgen. Geef kippen dus niet teveel eten en doe dat best ’s morgens. 's Avonds gaan de kippen immers op stok en schuiven ratten en muizen eerst aan tafel aan. Het kippenvoer bewaart u bovendien best in een afsluitbare container. Een plastic of metalen vat of (vuilnis)emmer met een deksel is daarvoor erg geschikt.
  • wilde vogels voederen: Strooi het voer niet op de grond, maar bijvoorbeeld in een silo op of aan een gladde paal of door een gladde kraag aan te brengen rond de paal van een voederhuisje. 
  • vuilnis: Alle plekken met voedselafval trekken ratten en muizen aan. Een slecht afgesloten vuilnisbak of een slecht beheerde composthoop waarop (gekookt/gebakken) voedselafval wordt gegooid, bijvoorbeeld.

verstopplaatsen vermijden

Ratten worden vooral in de winter aangetrokken tot beschutte plekken met voedsel in de buurt. Door een composthoop, vuilbak of kippenhok vlakbij een dergelijke plek aan te leggen, trekt u de ratten net aan.

ratten bestrijden?

Het bestrijden van ratten werkt alleen wanneer ook de oorzaak wordt weggenomen. Vaak is het probleem hiermee binnen enkele dagen opgelost.

knaagdier in huis?

Merkt u een knaagdier in uw woning op, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een muis. In tegenstelling tot ratten, die bang en schuchter zijn, zijn muizen nieuwsgierige beestjes die niet zo snel terugschrikken van een huisbezoek. Hebben ze uw huis gevonden, dan kunt u bij het onthaal in het administratief centrum (Handelslei 167) terecht voor gratis muizenvergif. Het gif dat u hier kunt krijgen, is dus niet bestemd voor de bestrijding van ratten. Ratten zijn immers niet gevoelig aan het muizenvergif.