kleuterschool van Beuk en Noot in quarantaine na positieve coronatest van twee leerkrachten

De kleuterschool van onze gemeentelijke basisschool Beuk & Noot (Sint-Antonius) sluit uit voorzorg haar deuren nadat twee leerkrachten positief testten op corona. Dat beslisten het CLB en de schoolarts in overleg met de directie en de burgemeester. “Een van de twee besmette leerkrachten kwam immers met alle klassen in contact, waardoor iedereen een mogelijk risico loopt”, vertelt de directie. De 154 leerlingen blijven thuis tot en met 30 oktober.

De leerkracht die positief testte, nadat al eerder een andere leerkracht in de kleuterschool besmet werd, gaf turnles aan de kleuters. Omdat er in de kleuterschool nauw contact is tussen de kinderen en de leerkrachten, werd er geen risico genomen en beslisten het CLB en de schoolarts in overleg met de directie en de burgemeester om de kleuterschool tot en met de herfstvakantie te sluiten. De lagere school blijft wel open. “Met de herfstvakantie in het vooruitzicht, gaan we ervan uit dat vanaf maandag 9 november alle 154 kleuters van de zeven kleuterklassen van Beuk & Noot weer naar school kunnen”, zegt de directie. 

twee positieve testen

Nadat een andere leerkracht eerder deze week positief testte, kwam vandaag (zaterdag) het nieuws dat de turnjuf ook besmet geraakte. Zij had nog tot en met woensdag les gegeven. Afhankelijk van wanneer de kinderen van haar les kregen, mogen zij tot en met respectievelijk 29 of 31 oktober niet in contact komen met andere mensen buiten het eigen gezin. Dit betekent natuurlijk dat de kleuters van Beuk & Noot ook niet naar de kinderopvang kunnen. Laten opvangen door grootouders wordt afgeraden, waardoor de ouders zelf de opvang moeten voorzien de komende week. Ouders en oudere broers of zussen van de leerlingen kunnen wel gewoon naar hun werk of school. 

snelle actie

Alle ouders werden persoonlijk telefonisch op de hoogte gebracht door een snel bijeengeroepen team van directie, secretariaat en medewerkers van het gemeentebestuur. De school stuurde inmiddels ook aan alle ouders een e-mail met extra informatie rond hygiënevoorschriften, samen met een brief van de schoolarts die kan gebruikt worden door de ouders als afwezigheidsattest bij hun werkgever. De betrokken ouders reageerden zeer begripvol en vonden het een terechte en aangewezen maatregel om de kleuterschool een week te sluiten. Vanaf maandag kunnen de ouders ook terecht bij het CLB voor eventuele vragen en bezorgdheden.     

hoogrisicocontacten

De kleuters zelf worden beschouwd als hoogrisicocontacten omdat ze onderling en met de leerkracht geen afstand bewaren en geen mondmasker dragen. “Het is belangrijk dat ze de komende week binnen het gezin blijven en de handjes extra wassen. Tot in de herfstvakantie is het nodig dat de ouders waakzaam blijven voor symptomen, al is de kans bij deze jonge kinderen klein dat ze ziek worden of het virus overdragen”, aldus de directie.