kindjes en boeken | voor elkaar gemaakt

Voorlezen aan kinderen is zoveel meer dan een leuk tijdverdrijf. Door voor te lezen, stimuleert u immers ook hun taalontwikkeling en woordenschat. Hoe vroeger u bovendien begint, hoe groter de positieve effecten voor uw kind. Daarom worden we in 2021 een ‘Boekstart-gemeente’. Dat betekent dat u in de bib van Zoersel (nu al) een nieuw aanbod aan baby- en peuterboekjes vindt en kersverse ouders krijgen binnenkort twee boekenpakketten cadeau!

Door jonge kinderen al heel vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van fantasie én nieuwe woorden voor hen open. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsnel. Maar in de eerste plaats is samen in boekjes kijken vooral heel gezellig. Dicht bij mekaar, plaatjes aanwijzen en benoemen, verhaaltjes vertellen ... Het is pure ‘kwaliteitstijd’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

volg het ritme van uw kind

Natuurlijk leest u op elke leeftijd een beetje anders voor. Volg daarbij het ritme van uw kind. Jonge kinderen zijn wispelturig en sneller afgeleid. Kies dus voor verschillende korte voorleesmomenten. Weet dat u de meeste boekjes niet netjes van voor naar achter hoeft te lezen, en dat u niet meteen élk woord moet voorlezen.
Laat ook een paar boekjes rondslingeren. Wie weet komt uw kindje zelf met een boek aanzetten. Of ziet u uw peuter plots in zijn eentje zitten bladeren en kijken.

de eerste maanden

Baby’s houden van zwart-wit contrasten. Ze horen uw stem graag en vinden het fijn als u tegen hen praat of voor hen zingt. Laat uw baby rustig kijken terwijl u het boekje stil voor hem houdt.

na enkele maanden

Baby’s verkennen een boek al kijkend, voelend en letterlijk proevend. Ook knisperboekjes vinden ze geweldig. Ze genieten van versjes en liedjes, in eender welke taal.

rond 1 jaar

De baby ontdekt het boek als boek. Laat hem/haar de baas zijn van het boek, en ga er in mee. U kunt aanwijzen en benoemen wat er allemaal gebeurt, zo pikken jonge kinderen allerlei woorden op.

rond 2 jaar

De aandacht gaat steeds meer naar de inhoud van het boek. Terwijl u samen het boek bekijkt, vindt uw kind het leuk dat u hem/haar bevestigt en stimuleert.

gratis boekenpakket

Sinds dit jaar zijn we een ‘Boekstart-gemeente’. Als gemeente zullen we dan initiatieven nemen om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Over het aangepaste aanbod van baby- en peuterboekjes in de bibliotheek van Zoersel vertelden we u al. Daarnaast krijgen kersverse ouders - mede dankzij de financiële steun van gemeente & ocmw Zoersel - via Kind en Gezin een boekenpakket cadeau bij hun consultatie op zes maanden. Wanneer uw kindje vijftien maanden wordt, krijgt u een bon waarmee u een tweede pakket boeken kunt afhalen in de bibliotheek van Zoersel, Sint-Antonius en Halle. Meer informatie over Boekstart vindt u op zoersel.bibliotheek.be.

Lees het volledige artikel in ons Zoersel magazine van december 2020 (pagina 14 – 15).