internationale Dag van de Vrede | 21 september

De Verenigde Naties riep 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel de idealen van vrede te promoten. Dit jaar staat deze bijzondere dag in het teken van de strijd tegen kernwapens.

Hiroshima en Nagasaki

2020 is een speciaal jaar. 75 jaar geleden werd voor het eerst en (voorlopig) ook het laatst een atoombom ingezet. De steden Hiroshima en Nagasaki, beiden in Japan, werden volledig van de kaart geveegd door twee atoombommen. Er kwamen naar schatting meer dan 210.000 mensen om het leven. Duizenden bleven verminkt achter. Ondanks de gruwelijkheden van toen, houden 14.000 kernwapens de wereld nog steeds in de ban. Volgens experts nam de dreiging van het gebruik in de voorbije jaren enorm toe.

reactie van burgemeesters

Omdat België nog steeds Amerikaanse kernbommen op zijn grondgebied huishoudt, sturen tal van burgemeesters – waaronder ook onze burgemeester – een reactie aan de regering met de oproep om een open, democratisch en transparant debat over de wenselijkheid van deze wapens te voeren. In de week van 21 september wappert de vredesvlag dan ook trots aan ons administratief centrum.

“Het enige vooruitzicht op verdere ontwapening, die wederzijds en verifieerbaar moet zijn, ligt  in onderlinge onderhandelingen tussen de kernmachten en de multilaterale dialoog binnen de NAVO. Op termijn is een verbod op kernwapens natuurlijk de oplossing.

Ik onderschrijf zowel de doelstelling van een wereld zonder kernwapens, als de weg van onderhandelingen, vertrouwensopbouw en eensgezindheid onder bondgenoten om deze doelstelling te bereiken. Het einddoel: een wereld zonder nucleaire wapens.” | Liesbeth Verstreken