indrukken in overvloed op inleefreis naar Bohicon

Op dinsdag 28 februari vertrok een dertienkoppige delegatie – bestaande uit gemeentepersoneel, vertegenwoordigers van politieke partijen, raadsleden en enkele van hun partners en geïnteresseerde burgers – op inleefreis naar Bohicon. Morgen zetten ze opnieuw voet op Belgische bodem, heel wat indrukken en ervaringen rijker.

Enkelen onder hen brachten al eerder een bezoek aan onze Beninese zustergemeente, maar voor anderen was het de eerste keer. Het programma was dan ook goed gevuld. Er waren immers héél wat (Zoerselse) projecten te ontdekken, mensen te ontmoeten en instanties te bezoeken. Op de planning stond onder meer een bezoek aan:

  • het internaat voor dove kinderen
  • het internaat voor kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten (DAPI)
  • de 'jardiniers' (tuinmannen met een beperking)
  • het bijenproject
  • de lagere scholen, waaronder ook de school die binnenkort een nieuw dak kan leggen dankzij een benefiet van de Antoniusschool en Antoontje
  • psychiatrische instelling Saint Camille

Een lach en een traan waren nooit veraf. Zo was iedereen erg aangedaan bij de verhalen van de kinderen in het tehuis DAPI. Hun ouder(s) verblijven in de gevangenis, waardoor de kinderen worden verstoten uit de maatschappij. Ze kunnen letterlijk nergens anders heen. Ze leven er in schrijnende omstandigheden, zonder kasten en met onvoldoende eten en kleding. Het schooltje waar ze les volgden, werd gesloten omdat er ook daarvoor onvoldoende middelen waren. 

op audiëntie

Maar er was ook tijd voor enkele toeristische uitstappen, zoals die naar het paleis van de koning van Bohicon of naar de bergen van Dassa, die zo een locatie uit ‘The Lion King’ hadden kunnen zijn. Eventjes weg van het lawaai van de honderden brommers in Bohicon deed duidelijk deugd.

Kort samengevat: het was een trip om niet gauw te vergeten. Leest u er graag meer over, neem dan zeker een kijkje op de facebookpagina van Noord-Zuid Zoersel.